Az olimpiai negyedik helyezett a kapitány sikeréért küzdött

2024.08.18. 19:56
A 114. Vuelta a España országúti kerékpáros körverseny második szakaszán Kaden Groves (Alpecin–Deceuninck) szerezte meg a győzelmet, míg a magyar bajnok Valter Attila a 114. helyen végzett. A szakasz végén Wout van Aert (Visma–Lease a Bike) összetettben átvette a vezetést.

A szombati időfutam után vasárnap az idei háromhetes spanyol viadal egyik klasszikus, mezőnyhajrára alkalmas szakasza következett. A versenyzők Cascaisból indultak, és 194 kilométert teljesítettek az Ourémig tartó úton. A nap során két negyedik kategóriás emelkedőt kellett leküzdeniük, és bár a mezőny jelentősen lelassult, 52 kilométerrel a cél előtt be tudták érni a kétfős szökést.

Valter Attila a csapatstratégia szerint dolgozott a kapitányaiért, különösen Wout van Aert sikeréért, míg csapattársa, a holland Dylan van Baarle korán elesett. Van Baarle térdsérülés miatt kénytelen volt feladni a szakaszt. Az utolsó két kilométeren belül a mezőny jelentős tempót diktált, ami több bukáshoz és torlódáshoz vezetett, különösen az emelkedőn, ahol a szurkolók miatt is nehezített volt a helyzet.

A sprintet végül az ausztrál Kaden Groves nyerte, aki ezzel megszerezte a szakaszgyőzelmet, míg Wout van Aert a második helyen végzett, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy átvette az összetettbeli vezetést. Valter Attila a 114. helyen végzett, 58 másodperc hátrányban Van Aerthoz képest.

Eredmények (a viadal honlapja alapján):

2. szakasz, Cascais-Ourém, 194 km:

  • 1. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin–Deceuninck) 5:12:55 óra
  • 2. Wout van Aert (belga, Visma–Lease a Bike) azonos idővel
  • 3. Corbin Strong (új-zélandi, Israel-Premier Tech) azonos idővel…
  • 114. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

  • 1. Wout van Aert (belga, Visma–Lease a Bike) 5:25:27 óra
  • 2. Brandon McNulty (amerikai, UAE) 3 másodperc hátrány
  • 3. Mathias Vacek (cseh, Lidl-Trek) 5 másodperc hátrány…
  • 71. Valter Attila (Visma–Lease a Bike) 58 másodperc hátrány

A következő szakasz hétfőn Lousa és Castelo Branco között zajlik, ahol a mezőny egy 191,2 kilométeres távot teljesít. A Vuelta a España szeptember 8-án zárul Madridban.

(MTI)

(Ajánlókép: Valter Attila a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi országúti kerékpárosok egyéni időfutamában a párizsi III. Sándor hídnál 2024. július 27-én. Fotó: Yoan Valat/MTI/EPA)