Úgy tűnik ezek az emelkedők kifogtak rajtuk, de Vas Blanka csapattársa így is karnyújtásnyira volt az első helytől

2024.08.18. 20:49
Vas Blanka, a friss olimpiai negyedik és csütörtöki szakaszgyőztes 62. helyen fejezte be a női Tour de France országúti kerékpáros körversenyt. A vasárnapi záróetapon csapattársa, a címvédő Demi Vollering nyert, de az összetettben négy másodperccel lemaradt Katarzyna Niewiadomától.

Az egyhetes, nyolcszakaszos verseny a legendás Alpe d’Huezen zárult, ahol 150 kilométeres távot kellett teljesíteni. Vas Blanka az SD Worx–Protime 22 esztendős magyar bajnokaként három csapattársával került be egy 22 fős szökevénycsoportba. Eközben címvédő kapitányuk, Demi Vollering arra készült, hogy ledolgozza a csütörtöki bukása nyomán kialakult 1 perc 15 másodperces hátrányát a sárga trikós Niewiadomával szemben.

Két nehéz emelkedő, a Col du Glandon és az Alpe d’Huez, valamint több mint 3700 méter szintemelkedés tette próbára a versenyzőket. Vas számára nem volt ideális a terep, és csapata célja az volt, hogy Vollering megnyerje a szakaszt, így az összetettet is. Vas és társai abban a reményben dolgoztak, hogy a Glandon teteje és az utolsó mászás között tudnak segíteni a címvédőnek. Az esélyesek csoportja azonban nagy tempót diktált, és Vas nem tudott hosszan a mezőnnyel tartani.

Vollering egy meredek részen indult meg a Col du Glandonon, és csak holland honfitársa, Pauliena Rooijakkers tudott vele tartani. Gyorsan utolérték a szökevényeket, és a ködbe burkolózó csúcsnál már 55 másodperccel voltak Niewiadoma előtt. A lejtmenetben a különbség 1 perc 20 másodpercre nőtt, de az utolsó emelkedés során a sárga trikós közelebb zárkózott.

A végső szakaszt Vollering megnyerte, de az összetettben Niewiadoma négy másodperces előnyét nem tudta ledolgozni. Vas 38 perc lemaradással 76. lett a szakaszon, az összetettben pedig 62. helyen zárt. A sprinterek pontversenyében ötödik lett.

Eredmények (a verseny honlapja alapján):

8. (utolsó) szakasz, Le Grand-Bornard–Alpe d’Huez, 149,9 km, hegyi befutó:

  • 1. Demi Vollering (holland, SD Worx–Protime) 4:34:14 óra
  • 2. Pauliena Rooijakkers (holland, Fenix-Deceuninck) 4 másodperc hátrány
  • 3. Évita Muzic (francia, FDJ–Suez) 1:01 perc hátrány
  • 4. Katarzyna Niewiadoma (lengyel, Canyon//SRAM) azonos idővel…
  • 76. Vas Kata Blanka (SD Worx–Protime) 38:43 perc hátrány

Az összetett végeredménye:

  • 1. Katarzyna Niewiadoma 24:36:07 óra
  • 2. Demi Vollering 4 másodperc hátrány
  • 3. Pauliena Rooijakkers 10 másodperc hátrány…
  • 62. Vas Kata Blanka 1:11:37 óra hátrány

(MTI)