A csúcson lett meg a hegymászó Varga

2013.07.22. 13:01

Péntek óta nem volt hír Varga Csabáról, a Gasherbrum II., a Karakorum-hegységben, a kínai–pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas hegycsúcs megmászására indult nagyváradi hegymászóról.

Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója hétfő délelőtt az MTI-nek elmondta: Varga Csabának nincs műholdas telefonja, így csak akkor tud jelentkezni, amikor a csúcshódítás után visszaérkezik az alaptáborba.

„Szerintem minden rendben van vele, csak műholdas telefon hiányában nem tud jelezni. Csaba a saját tempójában mászik, korábban együtt haladt egy osztrák, majd egy spanyol hegymászóval, de különváltak” – mondta el Moys Zoltán.

A 4bakancs.com hétfő délután fél négykor aztán közölte is: Varga elérte csúcsot, és már visszafelé tart az alaptáborba.

Varga múlt hét szerdán érte el a hármas tábort hétezer méter magasan, akkor úgy tűnt, hogy az időjárástól függően a hétvégén kezdheti meg a csúcstámadást.

A 4bakancs szerint Varga Csabát blogján megemlítette Carlos Garranzo spanyol hegymászó. Ez alapján Garranzo, egy Harry nevű osztrák hegymászó és Varga Csaba csütörtökön együtt értek fel az egyes táborba, majd az osztrák mászó és Varga pénteken tovább ment a második táborba.

A hátramaradó Garranzo szombaton indult, majd vasárnap érte el a kettes tábort. Vargáék ekkor még mindig nem tértek vissza, ami ezek szerint azt jelentette, hogy vagy felértek a csúcsra.

A kapcsolattartó Moys szerint Varga magányos mászó, akinek a kommunikáció nem a legfontosabb dolog a hegymászáskor: egy-egy korábbi expedícióján például előfordult, hogy egyáltalán nem adott hírt magáról.

A Gasherbrum II. a Karakorum-hegység Baltoro-Mustagh-csoportjában álló harmadik legmagasabb csúcs, amely a Gasherbrum I-től északkeletre helyezkedik el. A két csúcsot tulajdonképpen a Gasherbrum-hágó (6600 m) választja el egymástól. A magyarok közül a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjai és Maku László hegymászó jutottak fel a Gasherbrum II-re.

A napokban az aradi Török Zsolt és társai sikeresen mászták meg a világ kilencedik legmagasabb csúcsát a Himalájában. A Nanga Parbatról már épségben meg is érkeztek az alaptáborba.