Törökék a világ 9. legmagasabb csúcsán

2013.07.19. 12:57

Az aradi születésű Török Zsolt, valamint társai, Teo Vlad, Aurel Sălăşan, Adamcsek Brúnó és Marius Gane feljutottak a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára a Himalájában. Fent töltöttek több mint fél órát, és megkezdték az ereszkedést visszafelé, tájékoztatott a 4bakancs.

A Rupal oldalon, melyen másztak, még nem járt sikerrel sem magyar, sem román hegymászó. Két román expedíció tett kísérletet korábban, sikertelenül; magyar expedíció pedig még nem is próbálkozott. A csúcsra feljutni a magyar expedíciók közül is csak Erőss Zsoltnak sikerült 1999-ben, aki a hegy másik felén, a Diamir oldalon új útvonalat mászott. Az idei szezonban ők az egyetlenek, akiknek sikerült a csúcsra állni, a Diamir oldali alaptáborból a terrorista támadás miatt a pakisztáni hatóságok mindenkit leparancsoltak a hegyről, és az alaptábort lezárták, a Rupal oldalin pedig csak az ő expedíciójuk próbálkozott.

Fotó: Sebastian Martian

Törökék első csúcsmászási kísérletét július 6-ra tervezték, de a hatalmas szél miatt a ötös táborból vissza kellett fordulniuk, és lejöttek az alaptáborba egy hétre regenerálódni.

Július 12-én indultak újra útnak: az egyes, a kettes, a hármas, a négyes majd a hétezerháromszáz méteren fekvő ötös tábor jött, ahová az expedíció minden tagja feljutott. Innen Adamcsek Brúnó akklimatizációs problémák miatt visszafordult.

Másnap, július 17-én Zsolt és Aurel szólóban átmászta a tábor fölé magasuló traverzt, és sátrat vert hétezernégyszáz méteren. Kimerültek voltak mindketten, egyrészt a nehéz mászástól, másrészt előző éjjel a nagy szél miatt semmit nem tudtak aludni. Másnap Teo és Marius utolérte őket, közösen följebb mentek hétezerötszáz méterre, sátrat vertek, és viszonylag jól kipihenték magukat.

Július 19-én éjjel indították a csúcsmenetet, ahol több mint nyolc óra kemény és kitartó mászás után elérték a csúcsot.

A Nanga Parbat 8125 m-es magasságával a kilencedik legmagasabb hegycsúcs a világon; a Himalájában, Pakisztán és Kasmír határán fekszik. A Rupal oldal a hegy legnagyobb, legnehezebb, legtechnikásabb oldala.