Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy nő, aki egy év alatt minden földrész csúcsára ért

2015.01.09. 17:20

Nepáli az első női csapat, amely meghódította a hét földrész legmagasabb csúcsait, írja az MTI.

Az expedíció 2008-ban indult a Csomolungma (Mount Everest) megmászásával és tavaly december 23-án ért véget az antarktiszi Mount Vinson meghódításával.

A hazaérkező hegymászókat hatalmas tömeg fogadta pénteken a katmandui repülőtéren, ahol a csapatvezető Shailee Basnet elmondta, hogy a céljuk elérése után is tovább folytatják a mászást.

Anyagi problémák miatt a hétfős csapatból mindössze négyen tudták teljesíteni az utolsó kihívást. A mászók saját megtakarításaikból és szponzorok, valamint forrásteremtő kezdeményezések révén finanszírozták az utakat.

A Mount Everestre való feljutás után a csoport leküzdötte az ausztrál Mount Kosciuszkót, az európai Elbruszt, az afrikai Kilimandzsárót, a dél-amerikai Aconcaguát, az észak-amerikai Mount McKinley-t (Denali) és az antarktiszi Vinson-hegyet is.

Ang Tshering, a nepáli hegymászók szövetségének illetékese megerősítette, hogy Basneték voltak az első női csapat, amely meghódította a hét földrész legmagasabb hegycsúcsát.

A világ 14 legmagasabb hegye közül nyolc Nepálban van, de az ország hegymászóinak csupán töredéke nő. A Csomolungmára eddig feljutott több mint négyezer mászónak több mint a fele nepáli, de közülük csak két tucatnyian nők.

A rendkívül alacsony arány részben azzal magyarázható, hogy a hagyományos nepáli társadalom- és családfelfogásban a nők helye otthon van, miközben férjük expedíciót vezet vagy teherhordó.

A most véget ért expedíció célja az volt, hogy megváltoztassák a hegymászásról mint a férfiak sportjáról kialakult képet az országban. Útjaik során a hegymászók iskolás gyerekekkel beszélgettek és más nőket is a hegycsúcsok meghódítására buzdítottak.

Az első nepáli nő, aki 1993-ban megtette a 8850 méteres Mount Everestre vezető utat, Paszang Lhamu volt, de a csúcsról való leereszkedés közben életét vesztette.