Brutális, 640 kilométeres terepfutást nyert egy magyar

2015.10.01. 12:50

Valamiért a magyarok egyedülálló teljesítményekre képesek az ultratávú futóversenyeken. Nagy Katalin Spartathlon-győzelme után itt egy újabb nagy eredmény. Barta László nyerte meg Európa leghosszabb terepfutó versenyét, hat nap alatt tette meg a 640 kilométeres távot.

September 25-én délben rajtolt el a Goldsteig Ultratrace mezőnye a németországi Marktredwitz-ből. Összesen 70 versenyző nevezett a megmérettetésre, mely során közel 640 km-et kellett megtenni 19 000 méteres szintkülönbséggel nehezítve. A szintidőt 192 órában, azaz 8 napban határozták meg a szervezők, így  október 3-án délig lehet beérni a célba – írta közleményében a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség.

Hat magyar versenyző állt rajthoz, köztük a  szövetség két alelnöke (Wehner Géza és Börcsök András), a szövetség egy elnökségi tagja (Oszaczki Géza) és a mezőny egyetlen női tagja, Őrsi Anna. Mellettük még Barta László és Wehner Márton képviselték Magyarországot.

Barta László, aki először teljesítette a A kört is, végül hatalmas, 80 km-es előnnyel ért célba csütörtök délben, Neunburg vor dem Waldban, hat nap alatt teljesítve a rekordtávot. Bartát a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség az Év Teljesítménytúrázójának választotta 2014-ben és az MSTSZ által kiírt Nemzeti Bajnokságban is ő végzett az élen az elmúlt évben, a trófea mellé a Goldsteig Ultratrace-re történő nevezést nyerte meg. 

Őrsi Anna jelenleg a hatodik helyen áll, még 118 km-t kell megtennie a célig, jelenleg egy háromfős bollyal halad. Wehner Géza és Wehner Márton a 20-21. helyen állnak és 192 km-ük van még a célig, míg Oszaczki Géza 149 km, Börcsök András pedig 400 km megtétele után feladni kényszerült a versenyt.  • Biztosítás