61 madárember zuhant egyszerre, nem is akárhogy

2015.10.21. 17:18

Rekordot állított be 61 szárnyas ruhás szabadeső ejtőernyős Kaliforniában, akik gyémántalakzatot vettek fel egymásba kapaszkodva, mielőtt ejtőernyőjüket kinyitva földet értek volna, írja az MTI.

A szárnyas ruhás szabadeső ejtőernyős (wingsuit skydiver) csoport a hétvégén hajtotta végre az ugrást Los Angelestől délkeletre, Skydive Perrisnél – közölte kedden a csoportos ugrás szervezője, Taya Weiss. A korábbi rekordot júniusban 42 ugró állította fel. Weissék kétszer is megjavították a rekordot, mert az első kísérletüknél már 50-en be tudtak állni alakzatba.

61 madárember zuhant egyszerre

Weiss elmondta, hogy az új csúcsot a sportág rekordjait és más, repüléssel kapcsolatos rekordokat jegyző nemzetközi szervezet, a Federation Aeronautique Internationale hitelesítette.

A világ 12 országából érkezett 61 résztvevő három gépből ugrott ki 4100 méter magasságban, létrehozták a gyémántalakzatot, majd 1600 méter magasságban váltak szét. Az ugrók speciális, szárnyas ruhát viseltek, amely lehetővé teszi a vízszintes siklást és lassítja a zuhanást.

Júliusban 164 csoportos szabadeső ejtőernyős Illinois államban lett rekorder: zuhanás közben óránként majdnem 380 kilométeres sebességet elérve az eddigi legnagyobb függőleges formációt alkották.