Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Fa Nándor frusztrált éjszakán van túl

2017.02.01. 17:14



Nincs nyomorultabb dolog a vitorlás ember számára, mint a szélcsend. A frusztráció ilyenkor elképesztő, az ember ide kap, oda kap, erre fordul, arra fordul, próbál rájönni, hogy az a kicsi ami fúj, az tulajdonképpen honnan fúj, és merre lehet itt haladni egyáltalán. Hát valami ilyen éjszakája volt Fa Nándornak tegnap, ennek lenyomatát láthatjuk a nyomvonalán. Illetve dehogy, a nyomvonal nem is tükrözi mindazt a munkát, ami egy ilyen éjszakában benne van, hiszen van az úgy, sőt az a gyakoribb, hogy a kiszemelt irány tartható, csak éppen a vitorlákat kell folyamatosan állítgatni hozzá.

A magyar hajós az elmúlt 24 órában valamivel 7 csomó feletti átlagsebességgel 170 mérföldet tett meg, azt sem teljesen a jó irányba, de mostanra jobb szele lett, és immár ismét 11 csomóval halad, a jó irányba.

Előtte Louis Burton most már szinte biztosan elkerüli az Atlanti-óceánt átszelő nagy kiterjedésű viharzónát, egészen pontosan előbb ér be a célba, minthogy az lecsapjon a francia partokra. A hajósnak 150 mérföldje van hátra, és a vihar előszelével igen jól, 17 csomó feletti átlagsebességgel halad, úgyhogy kora hajnali befutóra lehet számítani.

Fa Nándor mögött egymástól nagyjából egyenlő távolságra három versenyző halad a két térítő között. Eric Bellion 300 mérfölddel vezet Conrad Colman előtt, aki viszont 400-zal veri Arnaud Boissieres-t. Ez a kép némileg csalóka mert Colman éppen túl van a gyenge szeles övezeten, Boissierres pedig pont most lassult le benne, de nem kétséges, hogy a cél felé haladva a francia még sokat hozhat a lelőhetetlen új-zélandi hajóson.

Mögöttük Didac Costa és a Romain Attanisio taktikát váltott, immár nem egymást követve, hanem egymástól elszakadva próbál szerencsét észak felé az Atlanti-óceánon. A céltól mért távolságuk most lényegében egyforma, de kelet-nyugati irányban 60 mérföldre vannak elszakadva egymástól, ami már taktika jellegű különbség: aki jobb lóra tett - előbb kap jobb szelet a másiknál - az ebből a helyzetből már számottevő előnyre tehet szert.

Mögöttük Pieter Heerema egészen megtáltosodott, már csak 600 mérföldről követi ezt a párosversenyt, pedig amikor Costa a Horn-fokhoz ért, még több mint 1000 mérföld előnye volt a hollanddal szemben, aki akkor éppen arra panaszkodott, hogy semmi nem motiválja már arra, hogy versenyben maradjon. Heerema mentális állapotának javulása örvendetes fejlemény, mert ő az egyik legmodernebb és elméletileg leggyorsabb géppel hajózik, így kis szerencsével még be is foghatja a két előtte menő versenyzőt.



  • Vennék
  • Hírek