Fa Nándort lefárasztották a viharok, a kávédarálón aludt el

2017.01.26. 10:45

Tegnap délután 3 órán belül három hajó ér célba a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen. A szereplőkről tegnapi cikkünkben beszámoltunk, de az még nem volt világos, hogy ennyire szoros lesz a befutó. A célegyenesben 33 mérföld választotta el az első és a harmadik hajót, miközben a verseny alatt volt olyan pillanat, hogy ők hárman csaknem 700 mérföldre szóródtak szét az óceánon. Érdemes képre nézve eltárolni magunkban a pillanatot, mert ekkora versenyen ilyen szoros hármas befutót aligha látunk többet.

harmas befuto orok.PNG

Fa Nándor a Doldrums szerencsés elkerülésével belépett a passzát szelek vidékére, de rögtön egy zivatarsorban találta magát, ráadásul éjjel – végig kisebb-nagyobb zivatarok rohantak át felette sok esővel. Közöttük szélcsend, vagy nagyon gyenge szelek tették lehetetlenné, hogy valamerre kimeneküljön belőlük. Nem volt olyan rossz, mint egy vihar a déli-óceánon, de rendkívül kellemetlen és főleg nagyon munkás időjárási kép ez, folyton vitorlákat kell állítani, betekerni, kitekerni, leereszteni, elrakni, nem csoda, hogy a magyar hajós reggel a kávédarálón aludt el. (A kávédaráló hajóséknál nem konyhai eszköz, hanem egy oszlopon álló kétkarú csörlő. Leginkább egy kerékpár pedáljára hasonlít, csak kézzel tekerik.)

Fa Nándor azóta stabilabb északkeleti szélben hajózik. Ez az igazi passzát szél, egykor az Amerikába tartó nagy vitorlások kedvence volt. Csakhogy Fa Nándor éppen észak-északkeletnek akar menni, így neki ez a szél nagyon negatív útirányt jelöl ki. Negatív alatt a hajósok azt értik, amikor a tényleges sebességük sokkal nagyobb, mint amilyen ütemben közelítik a célt. Fa Nándor az elmúlt 24 órában átlagosan 10,2 mérföldet tett meg óránként, de óránként csak 6,7 mérfölddel került közelebb a célhoz.

nandipozi 80.PNG

Az Index szerkesztősége titkos forrásból, egyenest Fa Nándor hajónaplójából fontos információkhoz jutott a Spirit of Hungary ellátmányát illetően: Fa Nándor ebédje már csak „sorsolás útján juthat az edénybe”. A dolog úgy megy, hogy belenyúl a zsákba, és találomra kivesz egy zacskót, aminek tartalmát főzés útján lehet ehető állapotba hozni. Forrásunk szerint legutóbb „csirkés rizses valami” jutott, amiből az egy fős legénységnek rohadtul elege van.

Mivel javítsa fel Fa Nándor a menüt?