Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megmászta a K2-t, aztán lesíelt róla

2018.07.23. 13:53

Sikeresen megmászta vasárnap a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, majd lesíelt róla Andrzej Bargiel lengyel hegymászó.

A hegymászás történetében ő az első, aki a 8611 méteres csúcs meghódítása után síléceken jött le. A 30 éves zakopanei sportolónak ez a negyedik nyolcezres csúcsa, amit megmászott és amiről lesiklott utána.

Teljesítményét méltatta hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki Twitter-üzentében arról írt, hogy "a világ lélegzetvisszafojtva követte Andrzej Bargielt, aki a világon elsőként síelt le a K2-csúcsról".

Bargiel 2013-ban a 8013 méteres Shishapangmát, 2014-ben a 8156 méteres Manaslut (8156 m), 2015-ben a 8051 méteres Broad Peaket mászta meg. És nem adja fel végcélját, hogy megmássza a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet, és arról is lesíeljen az alaptáborig.

A K2 a Himalájában, a Karakorumban van, az Indiához tartozó Kasmír és a Kínához tartozó Tibet határán. Elsőként Achille Compagnoni és Lino Lacedelli olasz hegymászó mászta meg 1954. július 31-én. (MTI/Index)