Valaki csalt 99-ben!

2000.04.08. 19:19
Imolában történtek az edzésekhez hasonlóan izgalmas, megdöbbentő, ám sokkal kevésbé szórakoztató események is.
Pénteken este Max Mosley, a FIA vezetője bejelentette, hogy az összes csapatnál elvégzett számítógépes rendszerek vizsgálata során egy istállónál tiltott szoftverre bukkantak. Ez pedig az a "traction control" nevű, a meghajtott kerekek kipörgését gátló, program volt, melynek Forma-1-beli használatát 1993 végén megtiltotta a FIA.

Feltételezhető tehát, hogy egy team, melyet azonban Mosley nem nevezett meg, a 99-es szezonban jogtalan előnyhöz jutott, azaz csalt a versenyek során.

"Egy csapat ellenőrzésekor a "traction control" nevű szerkezetre bukkantunk. Szinte már teljesen biztosak vagyunk benne, hogy az említett segédezközt fel is használták a tavalyi szezon során, azaz csaltak. Azt azonban, hogy melyik istálló a bűnös csak akkor hozzuk nyilvánosságra, ha minden bizonyíték a kezünkben lesz, mely a jogszerű felelősségre vonáshoz szükséges." - nyilatkozta Mosley.

"A következő, azaz a Brit Nagydíjtól kezdve megtiltjuk a pilótáknak annak a motorfordulatszám-szabályozónak az alkalmazását, mely a depóbeli sebességhatár betartását könnyíti meg. Ezentúl a versenyzőknek kell odafigyelniük, hogy ne lépjék túl a megengedett sebességet.

Erre az intézkedésre azért van szükség, mert ez a rendszer akár más, meg nem engedett elektronikus segédezköz felhasználását is lehetővé tette." - fejezte be mondandóját Max Mosley.