Natália
1 °C
7 °C

Feltámadt a McLaren

2000.04.23. 20:40
Az angol istálló remek taktikával és hibátlan versenyzéssel - Coulthard, Hakkinen sorrendben - kettős győzelmet aratott a Brit Nagydíjon. A harmadik helyen Michael Schumacher futott célba.
David Coulthard
Remek taktikával és hibátlan versenyzéssel
A reggeli időjárási gondok után - a bemelegítő edzést több, mint másfél órával el kell halasztani a sűrű köd miatt - senki sem gondolná, hogy délután egykor gyönyörű napsütésben indulhat útjára a mezőny. Szerencsére azonban így történik, s eső a későbbiekben sem zavarja meg a pilótákat.

A rajt pillanatát Barrichello tökéletesen csípi el, mellőle jól indul Frentzen is, s Coulthard is gond nélkül hagyja el a rajtrácsot. Hakkinen azonban kissé beragad, s ezzel föltartja a különben szemfülesen lopakodó M. Schumachert, aki kívülről próbálja előzni őt. A német azonban harapófogóba kerül: Button és Villeneuve is elhúz mellette. Sőt, még az első körben öccsével is csatába keveredik: a Ferrari és a Williams kanyarokon át egymás mellett száguld. Vérbeli versenyt láthatunk ekkor, melyből az ifjabb Schumacher kerül ki győztesként, s átveszi a hetedik pozíciót. Ralf továbbra is feltartóztathatatlanul száguld, a második fordulóban simán megelőzi Villeneuve-öt is.

Schumachernek most meg kellett elégednie a harmadik hellyel
Az élen egy hatosfogat alakul ki, - Rubinho, Frentzen, Coulthard, Hakkinen, Button, R. Schumacher - mely körönként egy másodpercet ver az üldözőkre. M. Schumi Villeneuve mögött ragad, a nyolcadik helyen. A kanadai remekül tartja pozícióját, egyáltalán nem látszik lassabbnak a ferrarisnál.

Az élboly, melynek első és utolsó tagja között a különbség három másodperc körül mozog, a 24. körben kezd oszlani: Frentzen megy ekkor tankolni, majd Button, illetve Ralf Schumacher követi őt. Odakint eközben a két McLaren teljesen ráfut Barrichellora, s Coulthard a hírhedt Stowe kanyarban, a külső íven meg is előzi a brazilt.

A pontszerző helyeken Coulthard, Barrichello, Hakkinen, Villeneuve, M. Schumacher és Frentzen autózik, majd Ralf és Button következik.

Harminckét forduló elteltével gurul csak a depóba az első McLaren - Hakkinen az - így valószínűsíthetjük, hogy az ezüstnyilak mindössze egy megállást terveztek. Mika azonban csak a két Williams mögé tud visszatérni, így a hatodik helyre szorul. Ezzel szemben Coulthard, aki Villeneuve-vel egyszerre áll ki, remekül "boxol", s a BMW-k elé kerül, a harmadik pozícióba. Az élen Barrichello száguld, őt csapattársa jócskán lemaradva követi.

Hakkinen is kezd magához térni
A brazil azonban a 36. körben megpördül, majd egyenesen a szerelőihez hajt, de ők is tehetetlenek. Rubinho feladja a versenyt, valószínűleg a váltóval van probléma.

M. Schumi veszi át a vezetést, de rögtön csapattársa kalandja után megejti első és egyetlen kerékcseréjét, majd a hatodik posztra tér vissza. Az új szextettet így Frentzen, Coulthard, R. Schumacher, Button, Hakkinen és Michael Schumacher alkotja. Azonban a Jordan és a két Williams a futam háromnegyedénél újra tankolni megy, így mindhárman jócskán visszaesnek. Sőt, Frentzen lassulni kezd, s kiáll a versenyből. (Valószínűleg újra az imolai probléma jön elő.)

A letisztult sorrend három körrel a finish előtt így fest: Coulthard, Hakkinen, Schumacher - azaz "helyre állt a rend". Őket Ralf és Button követik, az egy pontot jelentő helyre pedig - Villeneuve-öt megelőzve - Trulli zárkózik föl.

A célig már semmi nem változik, így a McLarenek közel fél év után újra győznek, Schumachernek pedig most meg kell elégednie a harmadik hellyel.

A Brit Nagydíj végeredménye

1CoulthardSkóciaMclaren1h28'50"108
2HäkkinenFinnországMclaren+ 1.400
3M. SchumacherNémetországFerrari+ 19.900
4R. SchumacherNémetországWilliams+ 41.300
5ButtonAngliaWilliams+ 57.700
6TrulliOlaszországJordan+ 1.19.200
7FisichellaOlaszországBenetton+ 1 kör
8SaloFinnországSauber+ 1 kör
9WurzAusztriaBenetton+ 1 kör
10AlesiFranceProst+ 1 kör
11DinizBrazíliaSauber+ 1 kör
12HerbertAngliaJaguar+ 1 kör
13IrvineÍrországJaguar+ 1 kör
14GenéSpanyolországMinardi+ 1 kör
15MazzacaneArgentínaMinardi+ 1 kör
Kiestek
16VilleneuveKanadaBar+ 4 kör
17FrentzenNémetországJordan+ 5 kör
18HeidfeldNémetországProst+ 8 kör
19ZontaBrazíliaBar+ 24 kör
20BarrichelloBrazílaFerrari+ 26 kör
21De la RosaSpanyolországArrows+ 33 kör
22VerstappenHollandiaArrows+ 40 kör

Leggyorsabb kör: HAKKINEN - 1'26"217

Nyilatkozatok

David Coulthard:
"Nagyon örülök a győzelmemnek, irtó fontos volt ez a futam az egész csapat számára. A starttól egész jól jöttem el, Barrichellot pedig sikerült a pályán megelőznöm. A Beckettsből kijövet egy kicsit hibázott, így sikerült szélárnyékba kerülnöm. Ekkor eszembe jutott Mansell 1987-es előzése, melyet Piquet-vel szemben hajtott végre. Azt mondtam magamnak: "Oké, itt az alkalom, megpróbálom". Szerencsére bejött. Ezzel a manőverrel, remélem örökre elhallgattattam azokat, akik túl "puhának" tartanak engem, s folyton csak "aranyos fiúként" emlegetnek. Nem akarok aranyos lenni, győzni akarok! Láthatták, hogy a verseny után rögtön telefonhoz hívtak: a Mercedes gyár vezetői voltak a vonal másik végén. Nagyon sokat jelent nekem, hogy ilyen gyorsan gratuláltak. Remélem ez a következő versenyen, Barcelonában is így lesz majd."

Mika Hakkinen:
"A startnál kipörögtek a kerekeim, ezért kicsit beragadtam. A tankolásom nem sikerült túl jól, így nem tudtam harcba szállni Daviddel a győzelemért. A verseny végén pedig a biztos célbaérést és a tizenhat konstruktőri pontot választottam. A második helynek is örülök, mostanában minden apró pontra szükségünk van. Létkérdés volt a csapat számára ez a siker a VB. címért folytatott küzdelem életben tartásához. Barcelonában innét folytatjuk."

Michael Schumacher:
"A rajtom jól sikerült, azonban kicsit szerencsétlenül helyezkedtem. Kívülről próbáltam elmenni Hakkinen mellett, aki szintén épp arra mozdult. Száraz időben talán megkockáztattam volna a füvön való előzést, ám mivel a sok esőtől a gyep teljesen felázott, jobbnak láttam a betonon maradni. Ezután sajnos beragadtam Villeneuve mögé. Bár gyorsabb voltam nála, nem tudtam megelőzni, így lemaradtam a McLarenektől. Ma számomra a harmadik hely volt a maximum. Ennek is örülök, a négy pont jól jön a bajnokságban."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?