Feltámadt a McLaren

2000.04.23. 20:40
Az angol istálló remek taktikával és hibátlan versenyzéssel - Coulthard, Hakkinen sorrendben - kettős győzelmet aratott a Brit Nagydíjon. A harmadik helyen Michael Schumacher futott célba.
David Coulthard
Remek taktikával és hibátlan versenyzéssel
A reggeli időjárási gondok után - a bemelegítő edzést több, mint másfél órával el kell halasztani a sűrű köd miatt - senki sem gondolná, hogy délután egykor gyönyörű napsütésben indulhat útjára a mezőny. Szerencsére azonban így történik, s eső a későbbiekben sem zavarja meg a pilótákat.

A rajt pillanatát Barrichello tökéletesen csípi el, mellőle jól indul Frentzen is, s Coulthard is gond nélkül hagyja el a rajtrácsot. Hakkinen azonban kissé beragad, s ezzel föltartja a különben szemfülesen lopakodó M. Schumachert, aki kívülről próbálja előzni őt. A német azonban harapófogóba kerül: Button és Villeneuve is elhúz mellette. Sőt, még az első körben öccsével is csatába keveredik: a Ferrari és a Williams kanyarokon át egymás mellett száguld. Vérbeli versenyt láthatunk ekkor, melyből az ifjabb Schumacher kerül ki győztesként, s átveszi a hetedik pozíciót. Ralf továbbra is feltartóztathatatlanul száguld, a második fordulóban simán megelőzi Villeneuve-öt is.

Schumachernek most meg kellett elégednie a harmadik hellyel
Az élen egy hatosfogat alakul ki, - Rubinho, Frentzen, Coulthard, Hakkinen, Button, R. Schumacher - mely körönként egy másodpercet ver az üldözőkre. M. Schumi Villeneuve mögött ragad, a nyolcadik helyen. A kanadai remekül tartja pozícióját, egyáltalán nem látszik lassabbnak a ferrarisnál.

Az élboly, melynek első és utolsó tagja között a különbség három másodperc körül mozog, a 24. körben kezd oszlani: Frentzen megy ekkor tankolni, majd Button, illetve Ralf Schumacher követi őt. Odakint eközben a két McLaren teljesen ráfut Barrichellora, s Coulthard a hírhedt Stowe kanyarban, a külső íven meg is előzi a brazilt.

A pontszerző helyeken Coulthard, Barrichello, Hakkinen, Villeneuve, M. Schumacher és Frentzen autózik, majd Ralf és Button következik.

Harminckét forduló elteltével gurul csak a depóba az első McLaren - Hakkinen az - így valószínűsíthetjük, hogy az ezüstnyilak mindössze egy megállást terveztek. Mika azonban csak a két Williams mögé tud visszatérni, így a hatodik helyre szorul. Ezzel szemben Coulthard, aki Villeneuve-vel egyszerre áll ki, remekül "boxol", s a BMW-k elé kerül, a harmadik pozícióba. Az élen Barrichello száguld, őt csapattársa jócskán lemaradva követi.

Hakkinen is kezd magához térni
A brazil azonban a 36. körben megpördül, majd egyenesen a szerelőihez hajt, de ők is tehetetlenek. Rubinho feladja a versenyt, valószínűleg a váltóval van probléma.

M. Schumi veszi át a vezetést, de rögtön csapattársa kalandja után megejti első és egyetlen kerékcseréjét, majd a hatodik posztra tér vissza. Az új szextettet így Frentzen, Coulthard, R. Schumacher, Button, Hakkinen és Michael Schumacher alkotja. Azonban a Jordan és a két Williams a futam háromnegyedénél újra tankolni megy, így mindhárman jócskán visszaesnek. Sőt, Frentzen lassulni kezd, s kiáll a versenyből. (Valószínűleg újra az imolai probléma jön elő.)

A letisztult sorrend három körrel a finish előtt így fest: Coulthard, Hakkinen, Schumacher - azaz "helyre állt a rend". Őket Ralf és Button követik, az egy pontot jelentő helyre pedig - Villeneuve-öt megelőzve - Trulli zárkózik föl.

A célig már semmi nem változik, így a McLarenek közel fél év után újra győznek, Schumachernek pedig most meg kell elégednie a harmadik hellyel.

A Brit Nagydíj végeredménye

1CoulthardSkóciaMclaren1h28'50"108
2HäkkinenFinnországMclaren+ 1.400
3M. SchumacherNémetországFerrari+ 19.900
4R. SchumacherNémetországWilliams+ 41.300
5ButtonAngliaWilliams+ 57.700
6TrulliOlaszországJordan+ 1.19.200
7FisichellaOlaszországBenetton+ 1 kör
8SaloFinnországSauber+ 1 kör
9WurzAusztriaBenetton+ 1 kör
10AlesiFranceProst+ 1 kör
11DinizBrazíliaSauber+ 1 kör
12HerbertAngliaJaguar+ 1 kör
13IrvineÍrországJaguar+ 1 kör
14GenéSpanyolországMinardi+ 1 kör
15MazzacaneArgentínaMinardi+ 1 kör
Kiestek
16VilleneuveKanadaBar+ 4 kör
17FrentzenNémetországJordan+ 5 kör
18HeidfeldNémetországProst+ 8 kör
19ZontaBrazíliaBar+ 24 kör
20BarrichelloBrazílaFerrari+ 26 kör
21De la RosaSpanyolországArrows+ 33 kör
22VerstappenHollandiaArrows+ 40 kör

Leggyorsabb kör: HAKKINEN - 1'26"217

Nyilatkozatok

David Coulthard:
"Nagyon örülök a győzelmemnek, irtó fontos volt ez a futam az egész csapat számára. A starttól egész jól jöttem el, Barrichellot pedig sikerült a pályán megelőznöm. A Beckettsből kijövet egy kicsit hibázott, így sikerült szélárnyékba kerülnöm. Ekkor eszembe jutott Mansell 1987-es előzése, melyet Piquet-vel szemben hajtott végre. Azt mondtam magamnak: "Oké, itt az alkalom, megpróbálom". Szerencsére bejött. Ezzel a manőverrel, remélem örökre elhallgattattam azokat, akik túl "puhának" tartanak engem, s folyton csak "aranyos fiúként" emlegetnek. Nem akarok aranyos lenni, győzni akarok! Láthatták, hogy a verseny után rögtön telefonhoz hívtak: a Mercedes gyár vezetői voltak a vonal másik végén. Nagyon sokat jelent nekem, hogy ilyen gyorsan gratuláltak. Remélem ez a következő versenyen, Barcelonában is így lesz majd."

Mika Hakkinen:
"A startnál kipörögtek a kerekeim, ezért kicsit beragadtam. A tankolásom nem sikerült túl jól, így nem tudtam harcba szállni Daviddel a győzelemért. A verseny végén pedig a biztos célbaérést és a tizenhat konstruktőri pontot választottam. A második helynek is örülök, mostanában minden apró pontra szükségünk van. Létkérdés volt a csapat számára ez a siker a VB. címért folytatott küzdelem életben tartásához. Barcelonában innét folytatjuk."

Michael Schumacher:
"A rajtom jól sikerült, azonban kicsit szerencsétlenül helyezkedtem. Kívülről próbáltam elmenni Hakkinen mellett, aki szintén épp arra mozdult. Száraz időben talán megkockáztattam volna a füvön való előzést, ám mivel a sok esőtől a gyep teljesen felázott, jobbnak láttam a betonon maradni. Ezután sajnos beragadtam Villeneuve mögé. Bár gyorsabb voltam nála, nem tudtam megelőzni, így lemaradtam a McLarenektől. Ma számomra a harmadik hely volt a maximum. Ennek is örülök, a négy pont jól jön a bajnokságban."