Célegyenesben a moszkvai Forma-1-es futam

2001.05.11. 10:39
Moszkva szívesen belépne a Forma-1 világába. Erre Bernie Ecclestone, a versenysorozat teljhatalmú ura szerint legjobb esetben is csak 2003-ban kerülhet sor. Ha létre jönne az oroszországi verseny, úgy az egyik német vagy olasz verseny esne ki a naptárból. A moszkvai pálya megközelítőleg 100 millió dollárba kerülne.
Az orosz főváros is szeretne belépni a Formula-1-es futamokat rendezők sorába. Jelenleg nyolc új helyszín terve szerepel az ügyben döntő bizottság asztalán. A mostani pályázók közül Moszkva mellett még Bejrút és Dubai szerepel a szervezők naptárában.

Utoljára 1999-ben a malajziai nagydíj jelentett új helyszínt. Ha a szövetség vezetői úgy döntenek, hogy szükség van új pályára, az legfeljebb 2003-ban csatlakozhat a száguldó cirkusz világához.

Ecclestone már félhivatalos megállapodást is kötött

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone, aki egy személyben a Nemzetközi Autó Szövetség (FIA) alelnöke és a Nemzetközi Autógyártók és Konstruktőrök Szövetségének (FOCA) elnöke már találkozott is ez ügyben Jurij Luzskovval, Moszkva polgármesterével. Az eszmecserén félhivatalos megállapodást is kötöttek.

Ecclestone a találkozón kifejtette, hogy Moszkva belépésével sem kívánják bővíteni a versenynaptárt, így nagy valószínűséggel az egyik német vagy olasz viadal szűnne meg. A kijelentést egyik országban sem fogadták kitörő lelkesedéssel.

A pályát a Moszkva déli részén, a Nagatino-szigeten építenék fel, és a tervekben szerepel egy kaszinó, egy étterem és egy minden igényt kielégítő szálloda is. Mindez összesen körülbelül 100 millió dollárba kerülne. A kivitelezést egy angol építési társaság, a TWR végezné. Ecclestone szerint a Forma-1 olyan világ, amely csak biztos talajra építkezik, Moszkva pedig ragyogó helyszín, és képesek lesznek egy kitűnő verseny rendezésére.

Decemberben rálőttek a moszkvai Forma-1-es pálya építéséért felelős polgármester-helyettes gépkocsijára

A moszkvai F1-futam elindítása azonban nem tűnik simának. Még decemberében történt, hogy Moszkvában rálőttek Joszif Ordzsonikidze a moszkvai Forma-1-es pálya építéséért felelős polgármester-helyettes gépkocsijára. A városvezető megsebesült, sofőrje életét vesztette. Mindez azután történt, hogy előző héten írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében az orosz főváros közelében versenypályát építenek. Az első megállapítások szerint páncéltörő lövedékeket használtak.