Michael Schumacher győzött a Nürburgringen

2001.06.24. 13:43
Michael Schumacher győzött az Európa GP-n. A második Montoya, míg a harmadik Coulthard lett. A negyedik Ralf Schumachert egy ellentmondásos versenybírói döntés gátolta a sikeresebb szereplésben.
A nürburgringi Európa GP rajtja az itt megszokottal ellentétben simán zajlott le, az első kanyarban Michael Schumacher vezetett öccse, Ralf előtt, majd Montoya, Coulthard, Hakkinen, Trulli és a rosszul startoló Barrichello következett.

Ralf ismét gyorsabb volt bátyjánál

A háromszoros világelső az élen hamar négy másodperces előnyre tett szert, azonban ezt Ralf Schumacher könnyedén dolgozta le, s a huszonötödik körben - ezidáig semmi más különös nem történt - már ott loholt fivére nyakán. A harmadikként száguldó Montoya száguldott ekkor a leggyorsabban a pályán, a kolumbiai több mint fél szekundummal volt jobb a vezető duónál körönként, így hátrányát tízről négy másodpercre faragta le.

A boxkiállásokat a két Schumacher kezdte meg, akik egyszerre látogatták meg szerelőiket, ám az olaszok valamivel fürgébben dolgoztak, így Michael visszatérvén három szekundumnyi előnyre tett szert. Ráadásul Ralf beszorult Coulthard mögé, akit csak három fordulóval később sikerült megelőznie.

Ralf Schumacher esélyei elszálltak a büntetés miatt

Hiábavalónak bizonyult azonban a kis Schumi sietsége, mert a 39. körben tíz másodperces "stop and go" büntetésre ismét a boxba kellett hajtania. Ralfot valószínűleg azért marasztalta el a versenybíróság, mert előző kiállása után a pályára visszatérvén átlépte azt az aszfaltra festett vonalat, melyen belül kell maradnia a depóból érkező pilótának. Ezzel szemben a bírák azt nem minősítették szabályellenesnek, hogy Michael Schumacher ugyanezt tette, csak épp a beállás során: szinte keresztbe vágott a pályán öccse előtt...

Ralf tehát negyediknek esett vissza, Michael Schumacher, a közben szintén tankoló Montoya és az egystopos taktikát választó Barrichello mögé, illetve a szintén egyszer kiálló Coulthard elé. A brazil azonban szinte azonnal letudta a kerékcserét, s így Ralf időlegesen újra a dobogón állhatott.

Mindezalatt műszaki hiba miatt elbúcsúzott a két Jordan, elöl pedig Michael Schumacher lekörözte Mika Hakkinent. Ez utóbbit néhány hónapja még lehetetlennek gondoltuk...

Michael Schumacher szinte start-cél győzelmet aratott

A vezető Ferrari előnye tíz másodperc körül mozgott Montoyával szemben, s az ötvenedik körben egyszerre tudták le második kiállásukat, mely után változatlan maradt kettejük között a különbség. Két fordulóval később Ralf Schumacher is elvégezte második tankolását, mely miatt egy helyet visszaesett, a csupán egyszer "pihenő" Coulthard mögé. Az ötödik helyen Barrichello, a hatodikon Hakkinen futott.

Az utolsó tizenöt körben az eléggé szétszakadozott vezető hatos sorrendje már nem változott - csupán Barrichello szerencsés megpördülése jelentett némi eseményt -, így Michael Schumacher szinte végig vezetve győzött.

Montoya végül mindössze öt szekundumnyi hátránnyal ért célba Coulthard és Ralf Schumacher előtt. Barrichello két, míg Hakkinen egy pontot könyvelhetett el.

A bírák is beszálltak a versenybe

Ez tehát az Európa GP végeredménye, de nem söpörhetünk a szőnyeg alá egy nyilvánvaló igazságtalanságot. Azaz minden bizonnyal izgalmasabb versenyt láttunk volna, ha a bírák nem avatkoznak bele az események alakulásába. Ralf Schumacher versenyét ugyanis a jogtalan "stop and go"-val tönkre tették, ezért úgy tűnik, hogy a williamsek teljesítményben hiába érték utol a Ferrarit és előzték meg a McLarent, Sir Frank istállójának presztízse az elmúlt sikertelen években megcsappant, s hosszabb távon, sorozatban - Imolában és Kanadában már egyszer-egyszer győztek - még nem nyerhetnek futamokat.

Végül idézzük Michael Schumacher futam utáni nyilatkozatának legfontosabb gondolatát.

"Kemény, sőt nagyon szigorú döntést hoztak a bírák azzal, hogy megbüntették Ralfot. Ha ez nem történik meg a verseny sokkal szorosabb lett volna" - mondta Schumacher

Az Európa Nagydíj végeredménye:

1.M. Schumacher
2.Montoya
3.Coulthard
4.Ralf Schumacher
5.Barrichello
6.Hakkinen