Hakkinen nem vonul vissza

2001.07.13. 00:30
Mika Hakkinen a hét közepén Németországban napvilágot látott hírekkel szemben kijelentette, hogy jövőre is a Forma-1-ben marad, s folytatja pályafutását.
A hétvégi Brit Nagydíj előtt természetesen a szokottnak megfelelően teszteléssel töltötték a napjaikat a pilóták, azonban egy igen fontos versenyző állítólagos visszavonulásának a híre elhomályosította a tréningekkel kapcsolatos információkat.

Hakkinen biztosan nem vonul vissza

E hét közepén ugyanis az Auto Bild nevű német szaklap tényként közölte, hogy Mika Hakkinen az év végén visszavonul az F-1-es versenyzéstől, s helyét a McLarennél a csapat volt tesztpilótája, Olivier Panis veszi át.

A hírt azonnal cáfolta Norbert Haug, az istállót motorokkal ellátó Mercedes sportigazgatója, s Keke Rosberg, a kétszeres világbajnok finn menedzsere is. Csütörtökön pedig maga Hakkinen is megerősítette, hogy semmiképp nem hagyja el a Forma-1-et.

"Ki van zárva, hogy ez év végén visszavonuljak, abszolút biztos, hogy jövőre is folytatom a versenyzést! - jelentette ki határozottan az idén eddig csupán kilenc pontot gyűjtő sofőr - A Francia GP után Finnországban pihentem, s teljesen váratlanul ért a német média spekulációja, mely úgy látszik nagyon szeretné, ha befejezném a pályafutásomat. Ki kell, hogy ábrándítsam őket, ugyanis előszerződésem van a McLarennel a 2002-es szezonra, s közel állunk ahhoz, hogy véglegesítsük az új kontraktust. Teljesen nyugodt vagyok a jövőmmel kapcsolatban, s elsődleges célom, hogy idén versenyeket nyerjek, természetesen Silverstone-ban is erre fogok törekedni."

Megnyugodhatnak hát a Hakkinen-szurkolók, valamint az F-1 semleges szimpatizánsai is: a Száguldó Cirkusz jövőre is megtartja egyik legnagyobb egyéniségét.

Schumacher Prost rekordjára tör

Egy másik karizmatikus alkat, Michael Schumacher is a szokottnál jobban készül a vasárnapi futamra, hiszen ha győz, beállítja Alain Prost 51 GP-győzelemből álló rekordját.

Bár Schumachernek nem tartozik a kedvenc pályái közé a silverstone-i - két éve itt szenvedett lábtörést, 1994-ben kizárták, s eddig csupán egyszer nyert -, mégis győzni akar. Ha ugyanis legközelebbi üldözője, a 31 pontos hátrányban lévő David Coulthard nem szerez pontot sem itt, sem a következő futamon, Hockenheimben, akkor a kerpeni már világbajnokként érkezik a Hungaroringre.

"Mindig is ösztönösen vezettem, ami azt jelenti, hogy állandóan győzelmi esélyekkel állok rajthoz - mondta Schumacher - Magny Cours-ban megelégedhettem volna a második hellyel is, hiszen már 24 pontos előnyöm volt az összetettben, de én mégsem kapcsoltam vissza. Bármennyivel is vezetek a pontversenyben, addig nem leszek biztos a végső sikerben, amíg az matematikailag biztossá nem válik. Igaz, hogy kényelmes pozícióban vagyok, de az idény során még 70 egységet lehet szerezni, de én még csak 31-gyel vezetek. Elméletileg a következő két futamon lezárhatnám a küzdelmet, azonban realista vagyok: Coulthard nem fog sorozatban kétszer betlizni, ezért hajtok, ahogy csak tudok."

Coulthard szerint az időjárás dönthet

Schumacher legközelebbi riválisa, David Coulthard a Brit Nagydíjon nem a német ferraristól, inkább az időjárástól tart: a brit meteorológusok péntektől vasárnapig klasszikus angol időjárást - esős és napos periódusok váltakozását - jósolják.

"Nem tudhatjuk, mi fog történni ezen a hétvégén, az idő mindent megkavarhat, a "gumipóker" az elsőkből utolsókat csinálhat, s ez természetesen fordítottan is igaz" - szólt Coulthard, aki a McLarenek Ferrarikkal szembeni technikai lemaradásáról is beszélt. "Nem hinném,hogy az edzéseken közelebb kerülünk az olaszokhoz, de a verseny szempontjából már bizakodóbb vagyok. Az pedig természetesen biztos, hogy a dobogóra, s ezzel jó néhány pont megszerzésére esélyesek vagyunk" - nyilatkozta a skót pilóta.

Vasárnap tehát valószínűleg eseménydús futamra számíthatunk, s reméljük, hogy a legutóbbi két, kissé unalmas verseny után végre látványos előzésekkel kápráztatnak el bennünket a pilóták. De ha ők nem, a már említett szeszélyes albioni körülmények biztosan gondoskodnak a szórakoztatásunkról...