Az RTL Klub közvetítheti a Forma 1-et

2001.09.17. 16:12
Az RTL Klub nyerte el meghívásos pályázaton a Forma 1-es világbajnoki sorozat magyarországi televíziós közvetítési jogát. A szerződés négy évre, 2006-ig szól. A csatorna egyelőre csak a közvetítés internetes vonzatairól nyilatkozott, bár Szabó Stein Imre szóvivő megjegyezte, hogy alighanem a műsorstruktúra át fog alakulni a sugárzás miatt.
A jövő évtől kezdve, négy éven keresztül az RTL Klub közvetíti a magyarországi Forma 1-es futamokat. A Formula One Management Ltd. (FOM) és a Hungaroring Sport Rt. által júliusban kiírt meghívásos pályázaton a győztes mellett egyedül a Magyar Televízió mérettette meg magát.

MTV: "Tudjuk, mit vállaltunk"

- Az olimpiát leszámítva az elmúlt két év legkomolyabb munkáját végeztük a pályázat megírásakor. Sajnos nem sikerült győznünk, de abban a biztos vagyok, hogy az RTL Klub is rengeteg energiával készült, ugyanis én tudom, hogy mit vállaltunk, de végülis ez is kevés volt - nyilatkozta az Indexnek a döntés kapcsán Juni György, az MTV sportosztályának vezetője.

A főszerkesztő elmondása szerint nem az döntött, hogy melyik csatornának voltak új ötletei, lévén a közvetítéseknek állandó receptje van. Juni elmondása szerint az eddigi közvetítések legnagyobb hozadéka az volt, hogy egy stabilnak mondható egy-másfél millió fős nézőtábort kellett magas színvonalon kiszolgálni, ami igazi szerkesztői feladat. Ez a tábor most eltűnt - tette hozzá szomorúan a főszerkesztő.

"Minisite" Boxklub módra

Az RTL Klub szűkszavú sajtóközleményében üdvözölte a döntést. Szabó Stein Imre, a csatorna szóvivője a további tervekről szólva elmondta, hogy az RTL Klub Online a Boxklubhoz hasonlóan "önálló Forma 1-es minisite-ot indít", ahol nyomon követhetők lesznek a futamok, a legfrissebb hírek és "a pilótákkal, illetve a versenypályákkal kapcsolatos érdekességek".

Azt azonban már most sem rejtette véka alá, hogy a jövőben a csatorna műsorstruktúrája a futamok miatt várhatóan átalakul. Itt persze nem kizárólag a vasárnapi versenyek időpontját kell érteni, hanem a szombati időmérő edzéseket is, amelyeket szombaton rendeznek meg.

Palik László, Hungaroring Rt. első embere a távirati irodának nyilatkozva kifejtette, hogy pillanatnyilag még nem tudja, hogy fog-e a jövőben is a futamok közvetítése során közreműködni, és ezt nem is az ő tiszte eldönteni. Annyi azonban biztos, hogy szerződését felbontották az m1-en, ezért nem ő kommentálta a hétvégi Olasz Nagydíj eseményeit.

Palik garanciát lát a változatlan színvonalra

Mindemellett kifejtette, hogy az RTL-csoport nagy tapasztalatait, s a pályázat kiírásába beépített aprólékos feltételeket figyelembe véve maximális garanciát lát arra, hogy a Magyar Nagydíjak a korábbi, elismerten magas színvonalon kerülnek közvetítésre. (A német adók közül egyébiránt az RTL sugározza élőben a futamokat.)

A két pályázó között szerinte amúgy sok minden döntött, így természetszerűleg a pénzügyi paraméterek is. Pontos összeget azonban, üzleti titokra való hivatkozással, nem közölhetett. A jogdíjak viszont kétségkívül emelkedtek, és ez a tendencia érvényesül a jövőben is.