Olasz lapok: meghamisított Ferrari-győzelem

2002.09.30. 13:31
Az Egyesült Államok Nagydíja unalmas volt - egészen az utolsó méterekig. Akkor a Ferrari gondoskodott arról, hogy a következő hetekben is legyen miről beszélni a Forma-1 követőinek. Odaadta? Elvette? Meghamisította?
Bizonyára mindenki emlékszik még arra az áprilisi napra, amikor az Osztrák Forma-1-es Nagydíjon Rubens Barrichello végig vezetett a versenyben, majd az utolsó métereken lelassított, és a csapat utasítására elengedte maga mellett Michael Schumachert, hogy a német kaphassa meg a győzelemért járó tíz pontot.

Ezúttal nem a vezetők határozták meg a sorrendet

Rubens Barrichello
Az eset óriási felháborodást váltott ki mind a szurkolók, mind a Forma-1 tagjai között, a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) meg is büntette egymillió dollárra a Ferrarit, amiért mesterségesen alakították ki a futam végeredményét.

Vasárnap, az Amerikai Nagydíjon, Indianapolisban mintha ismét az Osztrák GP felvételeit láthattuk volna, az egyik Ferrari - Schumacheré, amely végig vezetett a versenyben - maga elé engedte Barrichellót és a brazilnak adta a győzelmet. Ezúttal nem a csapatvezetés, hanem Michael Schumacher döntött úgy, hogy átadja az elsőséget kollégájának. Pontosabban, amint a befutó után mondta, ő abszolút holtversenyt akart kreálni, vagy legalább a történelem legszorosabb befutóját kialakítani, de a számításába hiba csúszott, így Barrichello - minimális, 11 ezred másodperces különbséggel, a valaha volt második legszorosabb befutóval - megnyerte a futamot.

A legnagyobb presztízsű lap volt a legvisszafogottabb

Schumacher a verseny utáni nyilatkozata szerint nem bánkódott az elveszített győzelem miatt, sőt örült, hogy az őt egész évben támogató brazil nyert. A hétfői olasz lapok hasábjait nézve azonban talán jobb lett volna, ha nem akar jótékonykodni.

Bár a legnagyobb presztízsű, milánói központú La Gazzetta dello Sport nem ítéli el az ötszörös világbajnok tettét ("Schumacher Barrichellónak ajándékozta a győzelmet"), az összes többi sport- és politikai napilap felháborodva ír a történtekről.

Barrichello ellopta

"Az Osztrák GP után a közönség ismét színházi komédiát láthatott. Barrichellót idén már negyedszer tette győztessé Schumacher és a csapatvezetés" - értékeli a befutót a Repubblica. A Corriere della Sera a brazilt hibáztatja mondván, "Barrichello ellopta Schumacher győzelmét".

A római Corriere dello Sport a tudósításában előbb ironikusan kezeli a történteket: "A Ferrari döntetlent akart játszani, de nem sikerült, így vereség lett a győzelemből." A cikk végül kijelenti, hogy "az Amerikai Nagydíj végeredményét durván befolyásolták."

A torinói Tuttorsport a Forma-1 rajongóinak szemszögéből vizsgálja Schumacher tettét, amit igen negatívan ítél meg: "A szurkolóknak az Ausztriában történtek után ismét le kell nyelniük, hogy egy verseny végeredményét meghamisították."