Raikkönen életében először győzött

2003.03.23. 10:02
A finn kiegyensúlyozott teljesítménnyel, fölényesen nyert. Schumacher ütközött, majd megbüntették, ezért már korán elvesztette esélyét a győzelemre.
A McLaren istálló az Ausztrál GP után Malajziában is nyerni tudott, ezúttal Kimi Raikkönen érte el elsőként a célvonalat. A finn pilóta meggyőző fölénnyel nyert, életében először, Barrichello és Fernando Alonso előtt. A 21 éves spanyol 38 fokos lázzal vezette végig a versenyt, ezért, és fiatal kora miatt is, teljesítménye szintén elismerésre méltó.

Az ötszörös világbajnok Michael Schumacher csak hatodik lett, miután a rajtnál kilökte Trullit, ami miatt a depóban ki kellett cseréltetnie az első szárnyát, majd a versenybíróságtól büntetést is kapott. Montoya szintén baleset miatt maradt le, ő is az első kanyarban ütközött, majd a hátsó szárnyának cseréje két körön át tartott. Az előző verseny győztese, Coulthard pedig már a harmadik körben kiesett műszaki hiba miatt.

Sikerével Raikkönen a világbajnoki pontversenyben is az élre állt, 16 ponttal vezet a tízpontos Coulthard, valamint a 8-8 pontos Montoya, Barrichello, Schumacher, Alonso és Trulli előtt.

A dobogósok nyilatkozatai:

Kimi Raikkönen: "Ma végre minden öszejött, az autó, a motor, a gumik, egyszerűen minden fantasztikus volt. A rajtnál nem is emlékszem már, hogy mi történt, csak arra, hogy én kimaradtam minden roszból. Nem volt különösebben nehéz verseny, miután az élre kerültem, már csak annak megtartására kellett figyelnem, a vége felé pedig már akkora volt az előnyöm, hogy kissé mvissza is foghattam magam. Boldog vagyok, hiszen még a pontversenyt is vezetem."

Rubens Barrichello:"Rosszul kezdődött a verseny, mert Michael (Schumacher) ütközött Trullival és én is lecsúsztam az ideális ívről, sok időt veszítettem. A futam alatt aztán nem tudtam tartani a lépést Raikkönennel, gyorsabb volt nálam. A második helynek örülök, mert a forróság nagyon megnehezítette ezt a futamot."

Fernando Alonso: "Nagyon örülök, hogy felállhattam a dobogóra! A rajttól tökéletesen jöttem el és az elején minden rendben is ment. Raikkönen aztán elém került, majd a második köröm után ki-ki hagyott a motorom és a váltóm sem volt tökéletes. A gép azonban szerencsére kibírta a végéig. Szerencsére én is kibírtam, ugyanis 38 és feles lázzal vezettem. Köszönöm a csapatnak az egész hétvégi odaadó munkát, ez a siker az övék is."

Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke:"Nagyon örülök Kimi győzelmének, mert az első sikert a legnehezebb megszerezni. Most, hogy végre nyert, más versenyző lesz, megszűnik a rajta lévő nyomás, szerintem akár már a világbajnokságért is hajthat. Ehhez persze mi is kellünk, jó autót kell alá tennünk, olyat, amelyik megbízható és gyors is. Sajnos ma a megbízhatósággal gondjaink voltak, Coulthardnak nem sikerült célba érnie. Ki kell vizsgálnunk, mi volt a probléma."

A Malajziai GP eseményei:

A szombati időmérőn meglepetést okozott a Renault csapat, pilótái megszerezték az első két rajthelyet. A nem várt események minden bizonnyal a futamon is folytatódni fognak, ugyanis a sepangi pálya fölött monszunfelhők gyülekeznek, a Napnak nyoma sincs. Egy kis csapadék ismét nagyon megkavarhatja a sorrendet, ugyan úgy, mint Ausztráliában.

Az idő azonban kezd kivirulni, s a pilóták is érkeznek a pályára. A két Renault már elfoglalta az első sort, és Michael Schumacher, illetve David Coulthard is a helyén van már, közvetlenül a Renault-k mögött. Az ötszörös világbajnok nem számít esőre, ám elismerte, hogy "nem kizárt egy újabb vizes futam".

A pole pozícióból induló 21 éves Fernando Alonsonál sosem indult még fiatalabb pilóta az első kockáról. Cristiano Da Matta, a Toyota újonca viszont csak a boxból vághat neki a futamnak, mert nem sikerült időben elhagynia a depót.

Villeneuve-nek szintén problémái vannak, ő a tartalék kocsijával fog indulni, szintén a boxutcából.

Rajt: Fisichella rückvertzzel parkolt a helyére, majd nem tudott elindulni. Alonso vezet, Schumacher összeakadt Trullival. Az olasz kipördült, a német tovább ment.

1: Alonso, Coulthard, Heidfeld, Raikkönen a vezető négyes, Schumacher 13 másodperccel van hátrébb, a 11. helyen. Montoya szintén ütközött, Pizzoniával, a kolumbiainak letört a hátsó szárnya, s a boxba ment szereltetni. Coulthard műszaki hiba miatt kiállt.

3:Alonso 6 másodperccel vezet, Schumacher első szárnyát a boxban kicserélték.

4:Montoya két kör hátránnyal tudott vissza jönni, Schumacher a 14. helyen van. Barrichello megelőzte Buttont és a negyedik. Sőt, Panis is, így az angol már csak hatodik. 7: Alonso, Raikkönen, Heidfeld, Barrichello, Panis, Button, Ralf Schumacher, Webber az első nyolc.

9: Heidfeldet szorongatja Barrichello és Panis. Trulli egyébként vissza jött, miután Schumacher a fűre tolta őt, s most a kilencedik.

11: Schumacher büntetést kapott, mert neki ment Trullinak, áthaladt a depón. Barrichello megelőzte Heidfeldet és harmadik.

12: Trulli följött a nyolcadik helyre, az élen Raikkönen közelít Alonsóhoz, négy másodperc a különbség. Schumacher a büntetése letöltése után továbbra is a 14-ik. Panis és Verstappen a boxba ment, kerékcserére és tankolni.

13: Panis lelassult és kiállt. Műszaki hiba. A francia majd'szétrobban az idegességtől. Heidfeld tankolását elrontotték, 24 másodpercig tartott. Alonso is a boxban volt, 9 másodperces tökéletes kiállás. Raikkönen vezet.

14: Coulthardnak elektronikai probléma miatt kellett kiállnia még a harmadik körben. Webber visszaesett, mert rengeteg időt töltött a boxban.

15: Raikkönen, Barrichello, Button az első három, Alonso a negyedik, úgy, hogy egyszer már tankolt. A finn előnye az élen 14 másodperc.

17: Button is tankolt, gond nélkül, csak úgy, mint előtte Trulli.

18: Schumacher a 11., 85 másodperccel Raikkönen mögött.

19: Raikkönen tankolt, másodikna esett vissza. Barrichello vezet.

20: Barrichello, Raikkönen, Alonso a három dobogós. Trulli a hatodik Firmant támadja, de az angol ellen áll, akkor is, ha az olasz integet.

22: Barrichello is tankolt, 9,2 másodperc. Harmadiknak jött vissza, Raikkönen és Alonso mögé. Firman a boxba jött, így Trulli megelőzte.

23: Schumacher már pontszerző helyen van, nyolcadik. Hátránya 64 másodperc Raikkönen mögött. A finn kilenc másodperccel van Alonso előtt.

24: Barrichello följött Alonsóra, már csak 1,5 másodperc a különbség.

25: Schumacher harmadszor is a boxban, de csak most először tankolt, 8,4 másodperc alatt.

26: Ralf Schumacher, Button, Trulli, Heidfeld, Da Matta zárják a pontszerző helyeket.

30: Montoya kocsiját teli tankolták, már nem fog kijönni, de hátránya óriási, ezért nem fog pontszerző helyen végezni.

31: Button és Trulli csatáznak az ötödik helyért, Schumacher a tizedik, Montoya a tizenötödik. Az élen továbbra is Raikkönen, Alonso, Barrichello.

33: Raikkönen már 18 másodperccel vezet és folyamatosan távolodik Alonsótól.

35: Button és Da Matta is tankolt. Alonso szintén kiállt a boxba, 9,5 másodpercet volt bent. A spanyol csak tankolt és állítottak a kocsija szárnyain, de kereket nem cserélt.

36: Trulli tankolt, de 20 másodpercet vett igénybe a művelet, mert az olasz kétszer nyomta be a sebességlimitáló gombot, ami így lezárta a tanksapkát.

37: Barrichello is benzint vett föl, 8,2 másodperc. Sikerült vissza jönnie a második helyre, azaz megelőzte Alonsót.

41: Raikkönen tökéletes tankoláson van túl és a vezető helyre tért vissza a versenybe. Többször már nem kell kijönnie, így ha csak műszaki hiba nem történik, az élen marad. Ralf Schumacher szintén tankolt.

42: Schumacher megelőzte Trullit és már a hatodik helyen van. Támadhatja Buttont, az ötödiket.

43: A világbajnok simán megelőzte Buttont és ötödik.

46: Schumacher azonban negyedszer is a boxba állt, másodszor tankolt, így ismét csak hetedik.

47: Pizzonia kicsúszott és kiesett.

48: Raikkönen 29 másodperccel vezet Barrichello, 43-mal Alonso előtt. Michael Schumacher futotta a futam leggyorsabb körét.

49: Alonso gyújtása ki-ki hagy, de a csapat bízik benne, hogy kibírja a célig. Wilson feladta a futamot, a minardis a nagy meleg miatt állt ki. Arnyékban 34 fok van.

50: Raikkönen lekörözte Buttont és Trullit is.

51: Trulli megpördült, Schumacher a nyakára érhetett emiatt. Megkezdődött csatájuk a hatodik helyért.

52: Sorrend - Raikkönen, Barrichello, Alonso, Ralf Schumacher, Button, Trulli, Michael Schumacher, Heidfeld. Négy kör van még hátra.

54: Raikkönennek a boxból az "easy" (lazíts) táblát mutatják, de a finn továbbra is saját tempójában megy és már 36 másodperccel vezet.

56: Raikkönen megnyerte a Malajziai GP-t, élete első futamgyőzelmét aratva. Barrichello második, Alonso harmadik. Ralf Schumacher, Trulli, Michael Schumacher, Button és Heidfeld szerzett még pontot.

A Malajziai GP végeredménye:

1 Kimi Räikkönen (FIN) McLaren Mercedes 00:00.00
2 Rubens Barrichello (BRA) Ferrari 37.9
3 Fernando Alonso (ESP) Renault 59.7
4 Ralf Schumacher (GER) Williams-BMW 85.9
5 Jarno Trulli (ITA) Renault - 1 kör
6 Michael Schumacher (GER) Ferrari - 1 kör
7 Jenson Button (ENG) BˇAˇR Honda - 1
8 Nick Heidfeld (GER) Sauber Petronas - 1
9 Heinz-Harald Frentzen (GER) Sauber Petronas - 1
10 Ralph Firman (GBR) Jordan Ford - 1
11 Cristiano Da Matta (BRA) Toyota - 1
12 Juan Pablo Montoya (COL) Williams-BMW - 3
13 Jos Verstappen (NED) Minardi Cosworth - 4
14 Antonio Pizzonia (BRA) Jaguar Racing kiesett
15 Justin Wilson (GBR) Minardi Cosworth
16 Mark Webber (AUS) Jaguar Racing
17 Olivier Panis (FRA) Toyota
18 Giancarlo Fisichella (ITA) Jordan Ford
19 David Coulthard (SCO) McLaren Mercedes
20 Jacques Villeneuve (CAN) BˇAˇR Honda

A világbajnokság állása két futam után:

1 Kimi Räikkönen (FIN) McLaren Mercedes 16 pont
2 David Coulthard (SCO) McLaren Mercedes 10
3 Juan Pablo Montoya (COL) Williams-BMW 8
Michael Schumacher (GER) Ferrari 8
Jarno Trulli (ITA) Renault 8
Fernando Alonso (ESP) Renault 8

A konstruktőr-vb állása:

1 McLaren Mercedes 26
2 Renault 16
Ferrari 16
4 Williams-BMW 14
5 Sauber Petronas 4