Az első fotó az új McLarenről

2003.05.20. 19:22
Az MP4/18-as "minden idők legkifinomultabb Forma-1-es kocsija".
Szerdán, a franciaországi Paul Ricard pályán próbálja ki először a McLaren istálló a 2003-as szezonra épített autóját, az MP4/18-ast. A bemutatót nagy várakozás előzi meg, különösen azért, mert korábban a gép megalkotója, Adrian Newey úgy nyilatkozott, hogy "az új modell teljesen eltér majd az összes többi Forma-1-es autótól".

A hivatalos bemutatóra tehát néhány órát még várni kell, azonban a csapat már kedden kiadott egy fotót az MP4/18-asról, melyeből kiderül, Newey nem a levegőbe beszélt.

A motorja is a legerősebb lesz

MP4/18
A kocsi kasztnija, ha nem is teljesen, de jelentősen elüt társaiétól, különösen jellegzetes az alacsonyabb és rövidebb, ívelt orr-rész, az oldalsó légbeömlő nyílások keskeny kialakítása, illetve a motorburkolat elnyújtott formája. Az autó mindemellett kisebb, rövidebb is lett és megkapja a Mercedes vadonatúj V10-es erőforrását, mely a hírek szerint a legerősebb lesz a mezőnyben.

"Az MP4/18-es valószínűleg minden idők legkifinomultabb Forma-1-es autója, meggyőződésem, hogy még egyetlen másik gép tervezését sem előzte meg ehhez fogható tudományos felkészülés" - nyilatkozta egy nappal az első próbaút előtt Adrian Newey főtervező.

Az FO 110P kódjelű szupermotor ráadásul az elődjéhez képest mélyebben is helyezkedik el a kasztniban, ami jelentősen csökkenti a gép súlypontját, és ezáltal növeli annak stabilitását a kanyarokban.

Élesben Kanadában debütálhat

A McLaren-Mercedes MP4/18-ast szerdán először a tesztpilóta Alex Wurz próbálhatja ki, de a hét folyamán természetesen lehetőséget kap a két versenyző, Kimi Raikkönen és David Coulthard is.

A tervek szerint az istálló azonban a következő, monacói futamon még biztosan nem veti be az új ezüstnyilat, erre legalább az egy hónap múlva sorra kerülő Kanadai GP-ig várni kell. Addig a pilóták még a tavalyi MP4/17-es módosított, "D" jelű változatával állnak rajthoz, mely az idény első futamain remekül szerepelt, ám az utóbbi két nagydíjon már nem volt esélye a győzelemre.