Jövőre nem lesz Kanadai Nagydíj

2003.08.08. 11:16
Jövőre kimarad a Forma-1-es versenynaptárból a montreali futam: a kanadai törvényhozás döntése szerint ugyanis október 1-től tilos a sportrendezvényeken dohánytermékeket reklámozni. Ugyancsak kiesik a naptárból az osztrák futam, lesz viszont Belga Nagydíj.
"Még nem dobtam be a törülközőt, ha 2004-ben nem is lesz verseny, bízom abban, hogy 2005-ben már meg tudjuk rendezni a viadalt" - fogalmazott Normand Legault, a Grand Prix Canada elnöke. - Montreal 1978 óta szerepel a Forma-1-es műsorban, fájó lenne, ha örökre eltűnne. Többek között az is megoldás lenne számunkra, ha a csapatok mondanának le a cigaretta-reklámozásról.

300 ezer látogatója volt a futamnak

Legault szerint rendkívül fontos lenne megmenteni a GP-t, mert a viadal idején több mint 300 ezer látogató érkezik Montrealba.

A kanadai futam helyére jövőre a Belga Nagydíj kerülhet be: azzal, hogy a helyi parlament a múlt héten elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi a helyi dohányreklám tilalom időszakos felfüggesztését, elhárult a legnagyobb akadály az elől, hogy Forma-1-es futamot rendezhessenek Spa-Francorchamps-ban.

Az Európai Unió 2005-től szigorít

A Nemzetközi Automobil Szövetség vezérkara tavaly októberben határozott arról, hogy a dohányhirdetések helyi tilalma miatt kiveszi a versenynaptárból a belga GP-t. Ezt követően, decemberben a képviselőház elutasította azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a tiltást pár napra felfüggesztve 2006-ig mégis a programban maradhasson a spai verseny. A visszatérésnek így az volt a feltétele, hogy e tekintetben új törvény szülessen.

Az Európai Unió 2005 nyarától tiltja a dohánytermékek reklámozását az országokon átnyúló nagy eseményeken, Belgiumban viszont - a zöldek kezdeményezésére - már idén életbe lépett a tilalom. A májusi választásokon azonban módosult a parlament összetétele - éppen a zöldek rovására. A törvénymódosításra így - korántsem váratlanul - végül is sor került.

Belgium visszatér

A múlt heti hockenheimi Német Nagydíjon jelen volt Sege Kubla vallon gazdasági miniszter, aki Bernie Ecclestone-tól, a Forma-1 elsőszámú vezetőjétől ígéretet kapott arra, hogy jövőre lesz belga futam. A június végén közzétett programtervezetben augusztus 29-i dátummal szerepel a verseny.