Szilárda
0 °C
6 °C

Trulli nyerte az első időmérőt a Hungaroringen

2003.08.22. 16:48
Meglepetésre Jarno Trulli, a Renault pilótája nyert a Hungaroringen, a XVIII. Magyar Nagydíj első időmérő edzésén, maga mögé utasítva a világbajnoki cím várományosait. A második legjobb időt a kisebbik Schumacher szerezte meg, a harmadik idővel egy újabb meglepetés-ember, a Jaguárral versenyző Mark Webber ért célba. A világbajnoki cím várományosai csak a középmezőnyben találhatóak.
Az idén életbe lépett szabályoknak megfelelően először az ötszörös világbajnok Michael Schumacher hajtott ki a Hungaroringre, s meglepően bizonytalan volt, időnként csúszkált a pénteken még meglehetősen poros aszfaltcsíkon, s közepesnek tűnő idővel ért körbe. Következett a trónkövetelő Juan Pablo Montoya, aki igazolta a szakemberek és a szurkolók várakozásait, s a táv utolsó harmadában felgyorsult, s megelőzte riválisát.

Jött Kimi Räikkönen, aki sokáig minkét ellenfélnél gyorsabb volt, de egy kisebb hiba miatt a végén csak hamadik lett, legalábbis átmenetileg. Ralf Schumacher ugyanis elképesztően száguldott, folyamatosan növelte előnyét, s közel egy másodperces előnnyel szerezte meg az első helyet. A legjobbak csoportjában Rubens Barrichello következett, s ha nem is fenyegette a Williams-BMW német klasszisának pozícióját, a többieknél jóval gyorsabb és pontosabb volt.

Rövid szünet után Fernando Alonso ment ki a pályára, s a kezdeti bizonytalankodás után egyre jobban rátalált a ritmusra, s csak Ralf Schuminál és Barrichellónál lett rosszabb. David Coulthardtól kevesen vártak csodát az idei edzéseredmények alapján, de a rutinos skót rácáfolt a papírformára, s csak az éllovastól "kapott ki".

Ezután következett az igazi szenzáció, mivel Jarno Trulli a pálya utolsó harmadában elképesztően pontosan vezetett, s addigi hátrányát ledolgozva megelőzte a teljes mezőnyt, pedig úgy tűnt, hogy Ralf Schumacher verhetetlen lesz pénteken. Mark Webber a korábbi futamok első időmérő edzésein már sokszor remekelt, s ez alól a Magyar GP sem lett kivétel, a harmadik helyre száguldott, mindenki csodálatát kiváltva ezzel.

Cristiano da Matta még sohasem versenyzett a Hungaroringen, s így nem volt meglepő a rontása, amely után sokáig tovább sem tudott menni, s ennek egyenes következménye volt a gyakorlatilag értékelhetetlen időeredmény. Olivier Panis rutinjának köszönhetően gyorsan alkalmazkodott a megváltoztatott pályához, s a középmezőny elejére, vagyis a hetedik helyre került, legalábbis átmenetileg. A többiek már nem bolygatták meg a legjobbak sorrendjét, csak a hátsó régiókban voltak változások. A vasárnapi futam rajtsorrendje a második, szombati időmérő edzésen dől el.

Ralf Schumacher (2., hely, 1.22.431 p): "Elégedett vagyok a mért körömben elért idővel, mert délelőtt még gondjaim voltak a beállítással. Emiatt kisebb módosításokat hajtottunk végre, s úgy tűnik, hogy jó irányba haladunk. A pálya még kissé csúszós volt, de ez már régóta jellemző a Hungaroringre. Főleg akkor okoz ez gondot, ha elhagyjuk az ideális ívet. A átalakítás remekül sikerült, bár én jobban szerettem a korábbi, technikásabb kanyarokat."

Rubens Barrichello (5. hely, 1:22.892): "Nem használtuk ki teljes mértékben az autóban rejlő lehetőségeket. Az ötödik hely bíztató a szombati edzésre."

Juan Pablo Montoya (8. hely, 1:23.305 p): "Sajnos nem sikerült igazán jól a gyors köröm, mert a sikánban túl korán fékeztem. Az autóm beállítása sem sikerült igazán. Ezt jól mutatja, hogy a szabadedzésen hét tizeddel gyorsabb voltam."

Michael Schumacher (9. hely, 1:23.430): "Az első kanyarnál nagyon poros volt a pálya a betétverseny autói miatt. Nem túlságosan rossz az eredményem, mert a legnagyobb riválisaim a közelemben voltak, legalábbis idejükkel és helyezésükkel. Bízom abban, hogy vasárnap jobb eredményt érek el, mint Hockenheimben."