Bojkottálhatja a monzai futamot a McLaren és a Williams

2003.09.01. 11:34
A Nemzetközi Automobil-szövetség(FIA) legutóbbi körlevele miatt tiltakozik a francia gumigyártó, Michelin valamint a cég abroncsait használó csapatok (McLaren, Williams, Renault, Toyota, Jaguar). Pillanatnyilag az sem kizárt, hogy nem indulnak el a következő futamon, Monzában.
Az eddigi tizenhárom futamból hetet Michelin-, hatot pedig Bridgestone-gumikkal ellátott autó nyert. A legutóbbi öt versenyen azonban érezhető fölénybe került a francia gumiszállító, kivált a gyors és meleg pályákon. (A Hungaroringen Schumacher révén jutott egy pont a Bridgestone gumikat használó Ferrarinak).

27 centi az előírás

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) vezetői - valószínűleg a Bridgestone mérnökeinek nyomására - most bejelentették, hogy verseny után is ellenőrizhetik a gumik 270 milliméteres szélességét (amit eddig csak a futamok előtt tettek meg).

A japán szakemberek azerint riválisuk abroncsai verseny közben kiszélesednek, és akár egy centivel is szélesebbek lehetnek, a nagyobb tapadási felületet pedig gyorsabb haladást biztosíthat.

Megsemmisített eredmények?

A Michelin első embere, Pierre Dupasquier nyilatkozatában cáfolta ezt az állítást, és úgy véli: a FIA előírásainak megfelelő gumikat szállítottak mind az öt csapatnak az eddigi megrendezett futamokon.

"Arra azonban nem tudunk garanciát vállalni, hogy a verseny után megőrzik méreteiket az abroncsaink, de erre képtelenség is. Ugyanakkor felhívtam valamennyi partnerünk - McLaren, Williams, Reanult, Toyota, Jaguar - figyelmét, hogy ha Monzában ellenőrzik a gumikat, akkor kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mert könnyen meglehet, hogy megsemmisítik az eredményeiket. Az pedig biztos, hogy újakat egy hét alatt nem tudunk előállítani. Indianapolisra viszont már igen" - hangoztatta.

A BMW kivár

Mario Theissen a BMW sportigazgatója annyit fűzött az ügyhöz, hogy jobb híján kivárnak, és a napokban egyeztetnek a Michelin illetékeseivel.