Olivér
4 °C
8 °C

Bojkottálhatja a monzai futamot a McLaren és a Williams

2003.09.01. 11:34
A Nemzetközi Automobil-szövetség(FIA) legutóbbi körlevele miatt tiltakozik a francia gumigyártó, Michelin valamint a cég abroncsait használó csapatok (McLaren, Williams, Renault, Toyota, Jaguar). Pillanatnyilag az sem kizárt, hogy nem indulnak el a következő futamon, Monzában.
Az eddigi tizenhárom futamból hetet Michelin-, hatot pedig Bridgestone-gumikkal ellátott autó nyert. A legutóbbi öt versenyen azonban érezhető fölénybe került a francia gumiszállító, kivált a gyors és meleg pályákon. (A Hungaroringen Schumacher révén jutott egy pont a Bridgestone gumikat használó Ferrarinak).

27 centi az előírás

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) vezetői - valószínűleg a Bridgestone mérnökeinek nyomására - most bejelentették, hogy verseny után is ellenőrizhetik a gumik 270 milliméteres szélességét (amit eddig csak a futamok előtt tettek meg).

A japán szakemberek azerint riválisuk abroncsai verseny közben kiszélesednek, és akár egy centivel is szélesebbek lehetnek, a nagyobb tapadási felületet pedig gyorsabb haladást biztosíthat.

Megsemmisített eredmények?

A Michelin első embere, Pierre Dupasquier nyilatkozatában cáfolta ezt az állítást, és úgy véli: a FIA előírásainak megfelelő gumikat szállítottak mind az öt csapatnak az eddigi megrendezett futamokon.

"Arra azonban nem tudunk garanciát vállalni, hogy a verseny után megőrzik méreteiket az abroncsaink, de erre képtelenség is. Ugyanakkor felhívtam valamennyi partnerünk - McLaren, Williams, Reanult, Toyota, Jaguar - figyelmét, hogy ha Monzában ellenőrzik a gumikat, akkor kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mert könnyen meglehet, hogy megsemmisítik az eredményeiket. Az pedig biztos, hogy újakat egy hét alatt nem tudunk előállítani. Indianapolisra viszont már igen" - hangoztatta.

A BMW kivár

Mario Theissen a BMW sportigazgatója annyit fűzött az ügyhöz, hogy jobb híján kivárnak, és a napokban egyeztetnek a Michelin illetékeseivel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?