Változik a Forma-1-es program

2003.10.06. 12:10
A tíz csapatfőnök megállapodott, hogy jövőre változtat a versenyhétvégék menetrendjén: pénteken csak szabedzés, szombaton viszont másfél órás időmérő lesz. Villeneuve-öt kirúgta a BAR.
A Forma-1-es Bizottság (a résztvevő csapatok vezetőinek tanácsa) szombati ülésén megállapodott, hogy a 2004-es szezontól kezdve változtat az versenyek programján. Az újításokról Paul Stoddart, a Minardi istálló főnöke számolt be a Reuters hírügynökségnek.

A privát teszteket is korlátozzák

Az új menetrend szerint az idén péntek reggel megtartott kétórás tesztedzés megszűnik, a szabadedzéseken viszont a négy élcsapaton kívül a többi istálló három autót indíthat.

A szombat délelőtti program marad a régi, a két háromnegyedórás szabadedzéssel, majd délután következik az összevont, kilencven perces kvalifikáció, melyben két gyors kört tehetnek meg a versenyzők.

A "nagyoknak" kedvez a módosítás

Ennek első felében a legutóbbi futam befutási sorrendjében indulnak a pilóták, és egy mért kört tesznek meg, majd mennek még egy fordulót, de ekkor már a nem sokkal azelőtt kialakult, ám megfordított sorrendben.

A BAR kirúgta Villeneuve-öt

A BAR istálló nem hosszabbítja meg Jacques Villeneuve szezon végén lejáró szerződését - közölte a pilóta menedzsere. Craig Pollock elmondta, a csapatvezetés elzárkózott a tárgyalásoktól, így nem tudni, védence hol folytatja a Forma-1-es karrierjét, vagy folytatja-e egyáltalán.

Villeneuve 1997-ben egy Williams-Renault-val világbajnok lett, majd 1999-ben igazolt a BAR-hoz, amellyel néhány dobogós helyezésen kívül nem tudott komoly eredményeket elérni, és egyetlen győzelmet sem szerzett.

A BAR a Michael Schumacher után legjobban fizetett kanadait, aki évi 18 millió dollárt keresett - valószínűleg ez az elbocsátásának az oka -, várhatóan a motorszállító Honda tesztpilótájával, a japán Takuma Satóval helyettesíti 2004-től.

Vagyis aki az első idejével a mezőny végére került, szinte azonnal indulhat vissza a pályára, hogy teljesítse a másodikat is, aki viszont korábban az élen végzett, majd' másfél órán át készülhet a második, mindent eldöntő körére.

A vasárnapi menetrendről eddig nem tárgyaltak az istállóvezetők, de valószínű, hogy a futam előtti bemelegítés az idei szombati, kvalifikáció előtti időpontból visszakerül a verseny napjára.

A Forma-1 Bizottság határozatait még a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) képviselőinek is szentesíteniük kell az október végi ülésükön, de ők várhatóan nem változtatnak sokat a csapatfőnökök javaslatain.