A Jaguar Klient, a Jordan Heidfeldet választotta

2003.12.03. 00:09
Az osztrák pilóta Verstappen orra előtt csípte el az angolok kínálta helyet, míg az írek a német pilótát egy évre igazolták le.
Az osztrák Christian Klien lesz az ausztrál Mark Webber pilótatársa a 2004-es szezonban - jelentette be kedden a Forma-1-es Jaguar-Cosworth istálló.

"Nincs kétségünk afelől, hogy ez a fiatal tehetség megállja a helyét a világbajnokságon" - mondta a 20 éves újonc versenyzőről David Pitchforth technikai igazgató.

Klien először a múlt héten próbálhatott ki egy Forma-1-es autót, kedden, Barcelonában tesztelte a Jaguart.

Átment a törésteszten az új McLaren
Az MP4-19 sikeresen teljesítette a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kötelező töréstesztjét, így biztosan indulhat F-1-es futamon.

Martin Whitmarsh, a wokingi istálló igazgatója örömmel értékelte az eredményt, s hozzátette: a csapat most már a konstrukció megbízhatóságának további növelésére összpontosít.

"Karácsonyig még három teljes teszt vár ránk, így hiszek abban, hogy a melbourne-i idénynyitóra már tökéletesen felkészített autóval, s az abból fakadó magabiztossággal utazhatunk" - nyilatkozta kedden Martin Whitmarsh a McLaren képviseletében.

A McLaren-Mercedes számára kiemelt jelentőségű volt az FIA-törésteszt, mert az erre az évre tervezett MP4-18 ezen is "megbukott", így végül egyszer sem indult versenyen.

Az ifjú versenyző a brit Justin Wilson helyét veszi át a Ford tulajdonában lévő istállónál. A szigetországi pilóta az előző idény utolsó öt futamán versenyzett a csapat színeiben, de a vezetők úgy döntöttek: nem kínálnak neki új szerződést, jövője egyelőre bizonytalan, a pletykák szerint visszamegy a Minardihoz, ahol az idei szezont kezdte.

Klien - akit hazája egyik energiaital-gyártó cége, a Red Bull évi 10 millió euróval támogat - idén a második helyen végzett a német Forma-3-as bajnokságban, ezzel keltette fel a Jaguar érdeklődését. Korábban szó volt róla, hogy az angolok a tapasztaltabb Jos Verstappent szerződtetik Wilson helyére, de végül mégis a nála több mint tíz évvel fiatalabb vetélytársa lett a befutó.

Jelenleg még három hely kiadó a Forma-1-ben: a Jordan-Ford - ahogy az várható volt - egyéves szerződést kötött Nick Heidfelddel, de még így is csak egy pilótája van, míg a Minardi-Cosworth még egy versenyzőt sem nevezett meg a következő szezonra.

A héten a Jerezben tesztelő Williams-BMW-nek 2004-re megvan mindkét pilótája, Ralf Schumacher és Juan Pablo Montoya, ám utóbbi a jövő év végén a McLarenhez igazol. A napokban felmerült, hogy a kolumbiai helyére a korábbi háromszoros világbajnok Nelson Piquet fia, Nelson Jr. érkezik majd, és kedden be is mutatkozott a Williams-BMW volánja mögött a 18 éves versenyző.

Keddtől Jerez mellett Barcelonában is folytatódtak a téli Forma-1-es tesztelések: Katalóniában nagy meglepetésre Franck Montagny volt a leggyorsabb, míg Andalúziában Ralf Schumacher pályacsúcsot ért el.

Időeredmények

Barcelona, 1. nap (8 résztvevő):

1. Montagny (francia, Renault) 1:16.329 p - 108 megtett kör
2. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 1:16.609 - 75
3. Webber (ausztrál, Jaguar-Cosworth) 1:17.177 - 95
4. Wurz (osztrák, McLaren) 1:17.252 - 77
..7. Klien (osztrák, Jaguar-Cosworth) 1:18.270 - 91

Jerez, 1. nap (3 résztvevő):

1. R. Schumacher (német, Williams) 1:17.453 p - 68 megtett kör
2. Gené (Williams-BMW) 1:18.326 - 73
3. Piquet (brazil, Williams-BMW) 1:20.453 - 65