'Schumachert Abramovics nem tudja megvenni'

2004.01.08. 18:13
A hatszoros világbajnok menedzsere szerint „nincs az a pénz, amiért a német pilóta elhagyná a Ferrarit”. Eddie Jordan viszont nem cáfolja, hogy tárgyalt a milliárdossal a csapata eladásáról.
Az orosz sportőrült milliárdos, Roman Abramovics tavaly nyáron megvette magának az angol első osztályú Chelsea futballklubot, több mint 150 millió eurót költött játékosokra, és így azonnal bajnokesélyest kreált a londoni csapatból.

A közel hatmilliárd eurós magánvagyonú üzletember angol értesülések szerint úgy döntött, tovább terjeszkedik, és beszáll a Forma–1-be is.

Jordan: Rengeteg emberrel tárgyalok

A Sun nevű bulvárlap egy informátorára hivatkozva írta azt, hogy Abramovics az F–1-es csapattulajdonossal, Eddie Jordannel tárgyal az ír istálló megvételéről. Az informátor szerint a titkos tárgyalásokon az olajmágnás 215 millió eurót kínált a Forma–1-es csapatért.

Másnap a híresztelést Abramovics szóvivője ugyan cáfolta, Eddie Jordan viszont nem, igaz nem is erősítette meg.

„A szezonkezdet előtti hónapokban rengeteg emberrel tárgyalok különböző üzleti ügyekben, de illetlenség lenne, ha elárulnám, mi kerül szóba ezeken a privát beszélgetéseken” – titokzatoskodott a csapatfőnök.

„Schumachernek sem számít a pénz”

A Sun informátora ennek ellenére már arról is beszélt, hogy „Abramovicsnak nem számít a pénz, ezért azt sem lehet kizárni, hogy megszerzi majd Michael Schumachert is”.

A hatszoros világbajnok menedzsere, Willi Weber viszont ezt lehetetlennek tartja.

„Abramovics úr azt vesz meg, amit vagy akit akar, kivéve persze Schumachert. A hatszoros világbajnokot a világ minden pénzéért sem vásárolhatja meg. Neki sem számít már a pénz, karrierje utolsó éveiben ott akar versenyezni, ahol jól érzi magát, és ez a Ferrari-csapat” – jelentette ki Weber a német Bild újságírójának.

„A Forma–1-ben nem lehet pénzért sikert venni”

A Ferrari technikai igazgatója, Ross Brawn sem fél attól, hogy elveszíti legjobb pilótáját, viszont örülne, ha az orosz milliárdos bekapcsolódna a Forma–1-be. Arra viszont figyelmezteti, a pénz nem minden.

„Jó lenne, ha Roman Abramovics beszállna a Forma-1-be, hiszen minden sportágnak, így a Forma–1-nek is szüksége van a befektetőkre – mondta Brawn. – Azt hiszem viszont, hogy rettentő nagyot fog csalódni, ha azt hiszi, a Forma–1-ben csak pénzzel sikereket tud elérni. A Jordannek technikailag rengeteget kellene javulnia, de ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Ha korlátlanok is az anyagi lehetőségei, az első évben szembesülne a nehézségekkel, a másodikban megpróbálná megoldani a problémáit, a harmadikban pedig, ha minden a legnagyobb rendben menne, talán nyerhetne egy-két versenyt.”

Baumgartner Zsolt csapatfőnöke, a legkisebb költségvetésű csapat, Minardi istálló tulajdonosa, Paul Stoddart egyetért Brawnnal.

„Abramovics a Chelsea-nél valóban csodákat tett a csekkönyvével, de a Forma–1-ben pénzért nem lehet sikert venni. Ott van például a Toyota, az az utóbbi három évben több mint egymilliárd dollárt költött az F–1-es projektjére, mégis csak tizedik, majd nyolcadik lett a konstruktőrök pontversenyében. Ha ebben a sportban győzni akarsz, milliárdokat kell áldoznod, amíg megszerzed az első pontod” – mondta Stoddart, akinek évről évre alig tudja összeszedni az induláshoz szükséges milliókat.