Button a Williams jelöltje Montoya helyére

2004.02.12. 18:38
A kolumbiai Juan Pablo Mntoya a 2004-es idény végén távozik a Williams-BMW-től. A BBC úgy tudja, Jenson Buttonnal már tárgyalt is az angol csapat, bár az utódlistán szerepel Fisichella és Webber neve is. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy a másik williamses, Ralf Schumacher is távozik, így akár ketten is érkezhetnek.
Már tavaly novemberben nyilvánosságra került, hogy Juan Pablo Montoya a 2004-es idény végén elhagyja a Willliams-BMW-t, és a McLarenhez szerződik. A találgatások természetesen azon nyomban megindultak: ki ülhet vajon a kolumbiai helyére?

A sajtóban nyolc versenyző neve is felmerült, mint lehetséges Montoya-utód, majd a pletykák elcsendesedni látszottak.

Egészen csütörtökig, amikor az egyik jelölt, valamint a Williams istálló főnökei is elismerték, már foyamatban vannak a tárgyalások a dél-amerikai pótlásáról.

Button négy év után térhet vissza

Az angol sajtó úgy tudja, a 2005-re gazdátlanná váló kék-fehér autó első számú esélyese a jelenleg a BAR-Hondánál versenyző Jenson Button.

A 24 éves angolt 2000-ben épp Sir Frank Williams hozta a Forma-1-be, ám annak ellenére, hogy elégedett volt a teljesítményével, mindössze egy szezon után kölcsönadta a Benettonnak, és Montoyát ültette a helyére.

A BBC, brit tévétársaság úgy tudja, Button képviselői már meg is kezdték a puhatolózó tárgyalásokat az istállóval.

Sir Williams ezt cáfolta, viszont azt, hogy az angol az egyik jelöltjük, már nem.

"Jövőre üresedés lesz a csapatunknál, és várjuk a meggyőző pályázatokat. Button esélyes, de még ha tárgyaltam volna vele, akkor sem vallanám be. Ettől függetlenül persze remek pilótának tartom, az első szezonja fantasztikusan sikerült, épp a mi csapatunknál. Igaz, hogy utána a Benettonnál, 2001-ben nem volt jó éve, 2002-ben Trulli ellen, majd tavaly Villeneuve ellen is jól teljesített, legtöbbször legyőzte a csapattársait" - mondta a BBC-nek a csapat névadó tulajdonosa.

Button leigazolásának esélyeiről viszont csak annyit mondott: "Minden versenyző gyors kocsit akar és mellette jó fizetést. Ha Button mindkettőt megkapja, nem lesz oka elhagynia a BAR-t, de a mi listánkon mindenképpen nagyon előkelő helyen szerepel a neve."

Coulthard nem kell, Fisichella és Webber talán

A jelenleg a Forma-1-ben szereplő sztárok közül David Coulthardnak mennie kell a McLarentől Montoya érkezése miatt, így kézenfekvő lenne a pilótacsere a két csapat között, ám ezt Williams nehezen tudja elképzelni.

"Bár Coulthard szabad pilótává válik ez év végén, nem hiszem, hogy ő lenne a megfelelő ember nekünk. Túl sokszor kapott már ki a csapattársától, ami nem előny egy autóversenyzőnek" - értékelte a skót sanszait Sir Williams.

A Williams istálló másik tulajdonosa, egyben etchnikai igazgatója, Patrick Head két másik pilótának viszont adna egy esélyt.

"Fisichella nagyon tehetséges versenyző, és annak ellenére, hogy két évre szerződött a Sauberhez, a svájciak elengedik, ha egy nagyobb csapat hívja. - nyilatkozta a BBC-nek Head. - Webbert szintén figyeljük, de az ő helyzete már bonyolultabb. A Jaguarral kötött szerződésében van néhány záradék, ami gátolja annak idő előtti felbontását. Egyértelmű, hogy ő is esélyes a csapatunkba, de a Jaguarral egyezkednünk kellene, hogy elengedjék őt."

Eddig tehát úgy tűnik, a Button, Fisichella, Webber hármasból valamelyik 2005-ben a Williams versenyzője lesz, ám az sincs kizárva, hogy ketten is lehetőséget kapnak.

Weberrel nem tudnak megegyezni

Sir Frank Williams ugyanis a BBC-nek elárulta, azért nem hosszabbították még meg Ralf Schumacher szerződését, mert nem tudnak megállapodni a fizetéséről. Az istálló csökkenteni akarja a német nyolcmillió eurós gázsiját, de ebbe annak menedzsere, Willi Weber nem akar beleegyezni.

"Ralf Schumacher az első számú jelölt az egyik pilótánknak a következő szezonra, de eddig anyagi okok miatt nem tudtuk meghosszabbítani a szerződését. Meglátjuk, milyen eredményeink lesznek a szezon közepéig, ettől függ, ismét leülünk-e vitatkozni a pénzről" - tárta fel a helyzetet Sir Williams.

A BBC egy Ralf Schumacherhez közeli, magát megnevezni nem akaró forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a 28 éves pilóta már a csapatváltáson gondolkodik: "Ha nem jutnak közös nevezőre, Ralfnak másik csapatnál kell állást keresnie."

A pletykára a Toyota tanácsadója, a tavaly még csapatfőnök Ove Andersson azonnal reagált is: "Komolyan elgondolkodnánk Ralf Schumacher leigazolásán, ha valami miatt elhagyná a Williamset".