Az F-1 biztonsága Senna hagyatéka

2004.04.14. 15:04
A Namzetkzi Autós Szövetség (FIA) elnöke, Max Mosley lassítaná a kocsikat, mert tragédiától tart, és elismeri, hogy tíz éve a brazil legenda, Ayrton Senna halála hívta fel a figyelmet a Forma-1 veszélyeire.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Max Mosley attól tart, hogy a Forma-1-es autók jelentős kanyarsebesség-növekedése könnyen tragédiához vezethet.

"Ilyen elképesztő tempó mellett a kanyarokban végrehajtott kisebb korrekció is komoly balesetet okozhat" - fogalmazott a FIA irányítója.

Szabályváltozások várhatóak

Mosley a napokban azt is kilátásba helyezte, hogy a szövetség szabályváltoztatást eszközöl a sebesség-csökkentés érdekében.

"Körültekintően megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a csapatokkal kötött egyezmény módot ad-e a beavatkozásra. Ha igen, akkor az illetékes munkacsoportnak kell javaslatot tennie a változtatásokra. Ezt meghatározott időn belül kell elkészíteni, ellenkező esetben az FIA-hoz kerül a lehetőség" - mondta akkor Mosley.

Három-négy másodperccel is gyorsabbak a kocsik

Az FIA a mostani szezontól kezdve a háromnapos futamhétvégék során egyetlen motor használatát engedélyezi. Sokan azt várták, hogy ettől valamelyest lassulnak az autók, de nem így történt, az eddigi három futamon már számos körrekordot értek el a pilóták.

Michael Schumacher a Malajziai Nagydíj időmérő edzésén 1:33.074 perccel volt a leggyorsabb, ez közel 4 másodperccel jobb, mint Fernando Alonso tavalyi, kvalifikáció-elsőséget érő 1:37.044-es eredménye.

Schumacher nem aggódik

A spanyol Marc Gené, a Williams-BMW spanyol tesztpilótája osztja az elnök véleményét: "Ilyen elképesztő tempónál már a legkisebb hiba is óriási veszélyt rejt magában".

A Ferrari hatszoros világbajnoka és Jenson Button, a BAR-Honda angol versenyzője úgy vélekedett, nem olyan rossz a helyzet. A német szerint "nincs ok a pánikra, mert a nagyobb sebességeknél is kontrollálhatóak a kocsik."

Senna halála kellett a biztonság növeléséhez

A biztonsággal kapcsolatos aggodalmak épp a jövő hétvégi San Marinó-i Nagydíj előtt merültek föl, amelyen tíz évvel ezelőtt életét vesztette Ayrton Senna és Roland Ratzenberger.

Mosley el is ismerte, hogy az akkori tragikus események késztették az FIA-t a Forma-1 biztonságosabbá tételére.

"A Forma-1 mai biztonsága Ayrton Senna hagyatéka. Az imolai hétvége után döbbentünk rá, hogy a biztonsági intézkedéseket tudományos módon és folyamatosan kell módosítanunk" - mondta az elnök.