Ecclestone elveszítheti a teljhatalmát

2004.12.07. 18:14
A Forma-1 első embere pert vesztett a sorozatot irányító cég többségi tulajdonosaival szemben. Ecclestone azonban magabiztos, "így sem fog változni semmi a Forma-1-ben".
Hétfőn a londoni fellebbviteli bíróság ítéletet hozott a Bernie Ecclestone kontra Bayerische Landesbank, Lehman Brothers, JPMorgan perben. A három bank a Forma-1 üzelti jogait birtokló cég (Slavica Ecclestone Company - SLEC) hetvenötszázalékos többségi tulajdonosa, annak elnökségébe mégis a huszonöt százalékos tulajdonnal rendelkező Ecclestone delegált elnököket - így birtokolva a közvetítési és más kereskedelmi jogokat -, ezért támadták meg a pénzintézetek.

Ecclestone nyugodt, de előre menekül

A három bank a Kirch Média csődje miatt jutott a részesedéshez: ezt kapták vissza az 1,6 milliárd dollár helyett, amit a német médiamágnásnak kölcsönöztek, amikor ő megvette Ecclestone-tól a jogokat. A per sikerével pedig magukhoz ragadták a Forma-1 irányítását.

Bár a döntés ellen még lehet fellebbezni - Ecclestone meg is tette -, úgy tűnik, szorul a hurok az angol milliárdos körül: kedden a következő három évre szóló, összesen ötszázmillió dollár értékű kontraktust ajánlott a tíz Forma-1-es istállónak, ha azok 2008 után is meghosszabbítják a vele 1998-ban tíz évre kötött Konkord-szerződést.

A nagy gyári csapatok néhány éve alapították meg a GPWC (Grand Prix World Championship) nevű szervezetet, mert kevesellték a Forma-1 bevételeiből kapott pénzt. A helyzet addig fajult, hogy a gyárak 2008 után új, Forma-1 ellenes sorozat létrehozásával fenyegetőznek.

A per után nagy a barátság

A bíróság döntésével viszont mindenféle pénzt hozó jog a három bank kezébe kerül, így ezentúl az istállóknak, illetve a gyáraknak velük kellene egyezkedniük, ha jövedelmezőbb elbánást szeretnének.

Ecclestone szerint persze "így sem fog változni semmi a Forma-1-ben", ám lépése, hogy megduplázza a csapatok prémiumát, nem ezt mutatja. Az viszont, hogy a bankoknak nem célja kitúrni őt a hatalomból, már igen.

"Nem akarjuk mindenáron kiszorítani Ecclestone-t. Csak azt akarjuk, hogy azt tegye, amit mi szeretnénk" - nyilatkozta a Times című angol lapnak a Bayerische Landesbank egyik elnökségi tagja, Dr Gerhard Gribkowsky.

A hetvennégy éves milliárdos hasonlóan vélekedett, amikor azt mondta, "semmi problémám a bankokkal, a továbbiakban együtt fogunk dolgozni".

A szakadni vágyók örülnek

A GPWC - amint kömmünikében tudatta - ellentétesen látja a helyzetet: "A döntés fordulópont lesz a Forma-1 jövőjét tekintve, amely ezzel stabilabbá vált."

A GPWC tagjai a Ferrari és a Renault, míg a Williams a BMW-hez kötódik, a McLaren pedig negyven százalékban a Mercedes tulajdonában van.