Heidfeld vs. Pizzonia a Williamsért

2004.12.10. 10:46
Pénteken, a spanyolországi Jerezben minden bizonnyal eldől, ki lesz a Williams-BMW második pilótája jövőre. A csapatvezetők azonos kocsival, azonos időjárási körülmények között küldik pályára a két jelöltet, Antonio Pizzoniát és Nick Heidfeldet: aki jobb köridőt ér el, 2005-re versenyszerződést kap.
A Williams-BMW-nél még csak egy pilóta helye biztos a következő szezonra, a másikra a hetek óta a csapattal készülő Nick Heidfeld, és a tesztpilóta Antonio Pizzonia pályázik. Mindketten remek időket futottak a gyakorlásokon, és mindkettejükkel annyira elégedettek voltak a csapatvezetők, hogy nem képesek dönteni. Így szétlövéssel határozzák meg, ki legyen a versenyző: aki azonos autóval, azonos körülmények között jobb időt fut, Webber társa lehet.

"Rettentő érdekes lesz"

"Pizzonia vezeti az egyik, Heidfeld a másik autónkat. Rettentő érdekes összecsapás lesz" - nyilatkozta Patrick Head, a Williams társtulajdonosa csütörtökön az autosport.com és az f1racing.net újságírójának is.

A háziversenyre a dél-spanyolországi Jerezben, a pénteki nap folyamán kerül sor, így estére - bár hivatalosan még valószínűleg nem jelentik be - tudni lehet, hogy ki lesz a Williams második versenyzője 2005-ben.

Ön szerint ki lesz a gyorsabb?

A pletykák szerint már mindkét pilóta aláírt az istállóhoz, így a vesztes is maradhat a gárdánál, viszont csak tesztpilótaként.

Négy éve Button nyert egy brazil ellen

A Williamsnél nem újdonság az egy az egy elleni tesztelés: a 2000-es szezon előtt Jenson Button és Bruno Junquiera hajtott hasonló módon a csapattagságért. Akkor előbbi néhány századdal jobb időt futott, így - húszévesen - bemutatkozhatott a Forma-1-ben, napjainkra pedig az egyik legjobb pilótává fejlődött. Junqueira vele szemben sosem indulhatott az F1-ben, ő az amerikai Indy Car, majd Champ Car sorozatban lett sikeres.

Buttonnak egyébként újra szerepe van a párbajban: eredetileg ő volt a kiszemelt Webber mellé, de Williams-es szerződését megvétózta az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség), így csak 2006-ban igazolhat oda, egy évig még a BAR-Hondánál kell maradnia.

Webber Heidfeldnek drukkol

Ezúttal újra a párharc résztvevője egy brazil, az ellenfél német esélyei az valamivel jobbak. Nem csak azért, mert Heidfeld már évek óta a Forma-1-ben versenyez, dobogón is állt már, a Saubernél bizonyított, hanem mert Webber nem szíveli Pizzoniát. Az ausztrál már többször is tiltakozott a leigazolása ellen, legutóbb hazugnak és vesztesnek nevezte.

Kölcsönös ellenszenvük még 2003-ban kezdődött, amikor a Jaguarnál voltak csapattársak, ám Webber rendre gyorsabb volt, és a szezon közepén Pizzoniát a gyenge eredményei miatt kirúgták az istállótól. Pizzonia viszont azt állította, kollégája csak azért volt jobb, mert versenyképesebb kocsit kapott.