'Jó gumival a Ferrari minden futamon nyerne'

2005.05.18. 11:31
A hétvégi Monacói Nagydíj már csütörtökön elkezdődik, de az elmúlt évekkel ellentétben nem Michael Schumacher a legnagyobb esélyese. A Ferrari elnöke ugyan bízik benne, hogy sikerül megoldaniuk a gumiproblémáikat, ám Michael Schumacher visszafogottabb a megszokottnál.
A monacói F1-es hétvége a szokásokkal ellentétben már csütörtökön elkezdődik, a hercegségben tradicionálisan egy nappal korábban tartják az első szabadedzéseket.

Az utóbbi években Michael Schumacher mindig esélyesként érkezett a sorozat legkülönlegesebb versenyére, idén viszont 34 pont a hátránya a vb-t vezető Fernando Alonso mögött.

"Nagy kihívás"

Schumacher egy plusz egy évre hosszabbítana
A müncheni tz című lap úgy értesült, Michael Schumacher hamarosan meghosszabbítja 2006 végén lejáró szerződését a Ferrarival. Néhány hete a hétszeres világbajnok már elárulta, tárgyalnak az újabb megállapodásról, és a német újság úgy tudja, már sikerült is megegyezniük a feleknek: Schumacher 2007 végéig írna alá, opcióval 2008-ig, és harmincmillió eurót keresne évente. A Ferrarinál még nem kommentálták a tz információját.

A világbajnok idén eddig gumigondokkal küszködött, így érthető, hogy visszafogottan várja a versenyt. "Szeretek itt vezetni, igaz, ezúttal nehezebb lesz a dolgom, mert a rajtpozíció eldöntheti a futam végeredményét is. Nagy kihívás, de eszemben sincs feladni, hiszen a sportban bármi megtörténhet" - írta saját honlapján Schumacher.

A Ferrari problémáinak súlyosságát jelzi, hogy Schumacher még kedden is tesztelte a gumikat: nem is keveset, Fioranóban 81 kört tett meg.

Az olasz cég elnöke, Luca Di Montezemolo is elismerte a spanyolországi kudarc után, hogy istállóját a gumik hátráltatják. Legutóbbi médiaszereplésekor - egy olaszországi ipari konferencián - kijelentette, ez az egyetlen gondjuk. "Ha a gumijaink is olyan jók lennének, mint a fékjeink, minden versenyt megnyernénk" - igyekezett kicsit kedveskedni a Ferrari fékrendszerét gyártó Brembo képviselőinek is, de tény, a Bridgestone termékein kívül minden jól működik az F2005-ös kocsin.

Alonso szerint Monacóban a pilóta számít

A Ferrarinál sokkal nyugodtabban készülhet a Renault, amely idén öt futamból négyet nyert meg és tavaly győzött Monacóban. Fernando Alonso ennek ellenére higgadt, a Mundo Deportivo című lapban a városi pálya nehézségeit elemezte.

"Monacóban nem hibázhatsz, mert azonnal a korlátnak ütközöl. Jó kocsi is kell a győzelemhez, de a szűk pályán a pilóta teljesítménye többet számít, mint általában. A szokásostól eltérően állítjuk be a gépeket, amihez nem könnyű alkalmazkodnunk" - mondta a 23 éves spanyol pilóta.

A Monacói Nagydíj első szabadedzése csütörtökön délelőtt tizenegykor kezdődik. Péntek szünnap, a körözés szombaton folytatódik, a futam pedig szokás szerint vasárnap délután két órakor rajtol.