'A ráadás volt Alonso kiesése'

2005.06.13. 11:37
Vasárnapi győzelme után Kimi Raikkönen újra célba vette az Forma-1-es vb-címet, mivel az éllovas Fernando Alonsón tíz pontot hozott egy nap alatt. A spanyol csalódott, de csapatánál, a Renault-nál bíznak benne, hogy hamar kiheverik a montreali drámát.
Nyiltabbá vált az F1-es vb-sorozat, miután Kimi Raikkönen vasárnap megnyerte a Kanadai Nagydíjat. A pontversenyt vezető Fernando Alonso feladta a futamot, igaz, még mindig 22 ponttal vezet, de ellenfele egy nap alatt tizet hozott rajta.

Visszakapta, amit elveszített

"Újra versenyben vagyok a vb-címért, és küzdeni fogok, hogy megszerezzem - mondta a Reuters hírügynökségnek a 25 éves mclarenes. - Szerencsém volt, de ez nem érdekel, mert legutóbb meg balszerencsém, úgyhogy visszakaptam azt a tíz pontot, amit Németországban elvesztettem. A bónusz, hogy Alonso egyet sem szerzett".

Két hete ő esett ki az utolsó körben gumihiba miatt, míg Montrealban spanyol ellenfele magát okolhatta, amiért a betonfalnak csúszott, és megsérült kocsijának jobbhátsó kerékfelfüggesztése.

A McLarennél Montoya-Raikkönen győzelmet terveztek

Nem sokon múlott viszont Raikkönen győzelme, a McLaren-főnök Ron Dennis ugyanis már azt tervezte, Montoya-Raikkönen sorrendben fejezik be a futamot. A kolumbiai került az élre a Renault-k kiesése után, de amikor Button balesete miatt pályára jött a biztonsági autót, Raikkönent hívták elsőként tankolni: így nem vesztett időt, könnyedén visszatérhetett a felvezető gép mögé.

"Megegyeztünk a pilótákkal, hogy az akkori sorrendben fejezzük be a versenyt, a biztos kettős győzelemre törekszünk" - emlékezett a történtekre Dennis.

Raikkönennek kedvezett a tankolás

A Reuters úgy tudja, Montoya rádiójával gond volt, ezért jöhetett először a csapattársa, de az sem kizárt, hogy Raikkönennek tervezett tankolása lett volna épp abban a körben. Meg persze az sem, hogy józanészre hagyatkozva a vb-esélyes emberüket favorizálták az esélytelennel szemben.

Dennis nyilatkozatából nem lehet kitalálni, mi az igazság: "Jött a safety car, és hibáztunk, amikor nem hívtuk ki azonnal Montoyát". A menedzser pilótája későbbi kizárása miatt viszont nem érzi magát felelősnek. "Egy körrel később, miközben tankolták a kocsiját, figyelmeztettük, hogy ne lépje át a fehér záróvonalat, de arra mi sem készülhettünk föl, hogy piros lesz a lámpa, amikor a depó végére ér".

Dennis: Túl szigorú büntetés

Miközben Montoya autóját újratöltötték, a pályán az egész mezőny elhaladt mellette, ám ő igyekezett a rövidebb boxutcának köszönhetően ledolgozni a hátrányát. Sikerült is neki, de nem figyelte a depó végén lévő jelzőlámpát, amely pirosan világított: a dél-amerikai csak a többiek mögé jöhetett volna vissza, és a tiltott jelzés átlépése miatt kizárták.

Ron Dennis elárulta, amint rájöttek a hibára, azonnal kapcsolatba léptek a versenybírákkal, hogy kijavítsák azt. Felajánlották, hogy Montoyát visszahívják az utolsó helyre, ám ez sem segített, mert a motorsportokban a piros lámpa átlépésénél nem sok nagyobb 'bűnt' lehet elkövetni.

A mclaren-főnök ennek ellenére is úgy gondolja, "a büntetés túl szigorú volt a tetthez képest".

Alonso szomorkodott

A McLaren így kettős siker helyett annak örülhetett, hogy Raikkönen tíz pontot hozott Alonsón. A spanyol idén először nem fejezett be futamot,. "Nem volt jó napom. Túl szélesen vettem azt a balkanyart, súroltam a falat, és a kocsi meghibásodott. Nagyon szomorú vagyok" - mondta később.

Csapatfőnöke, Flavio Briatore jobban leplezte csalódottságát, percekkel a nagydíjat követően már a német RTL televízió riporterével, és Niki Laudával nevetve elemezte a történteket.

Briatore megkapta, amit akart

"A rajton kívül nem sok jóra fogok emlékezni, de legalább a Forma-1 jól járt, izgalmas volt, a nézők jól szórakozhattak" - viccelődött, arra utalva, hogy a startnál pilótái könnyedén az élre kerültek. "Ilyen a Forma-1, megtörténik, hogy nem jönnek össze a terveid. Megtörtént már mással is, ezúttal velünk, része a játéknak".

Múlt heti kijelentéseire emlékezve valóban nem lehetett túl szomorú, akkor ugyanis azt mondta, nem akarja, hogy mindig ők nyerjenek, mert akkor a közönség megutálhatja őket, úgy mint a Ferrarit az utóbbi években. Leleplezte magát viszont, amikor azt mondta: "Rengeteg időnk van még, hogy kiheverjük ezt a drámát".

Valójában sok nincs, a hétvégén Indianapolisban folytatódik a világbajnokság.