A Ferrari már nincs egyedül a politikai harcban

2005.07.19. 13:00
Hétfőn a Ferrari után a Red Bull Racing is aláírta a Forma-1-et meghatározó, 2008 és 2012 között érvényes Concorde-szerződést.
"A Red Bull Racing megerősíti, hogy megállapodott a FOM-mal (Formula One Management) a Concorde-szerződés meghosszabbításáról" - írta az istálló hivatalos honlapja hétfő este.

Nyolcan még várnak

A csapat így elsőként csatlakozott a Ferrarihoz, amely már januárban elkötelezte magát a Forma-1-hez 2008-tól 2012-ig.

A tíz gárdából viszont nyolc még mindig nem hosszabbította meg az F1-et meghatározó kontraktust, amely jelenlegi formájában 2007 végén jár le.

Mosleyval van nézeteltérésük, de már közelednek

A motorgyártók és csapataik nem akarnak megegyezni az FOM-mel, mert az FIA-elnök (FIA-Nemzetközi Autós Szövetség) Max Mosleyval, illetve szabályjavaslataival nem értenek egyet. A politikai kötélhúzás hónapok óta tart, de a múlt héten már közeledtek a felek, amikor Monacóban az FIA megszűntette az eljárást az Amerikai GP-t bojkottáló michelines istállók ellen.

Mosley ráadásul egy közvélemény-kutatás eredményének hatására legtöbb javaslatát módosította, és az újonnan felvetett technikai változtatások tetszenek az ellenszegülő csapatoknak, amelyek egy rivális versenysorozat, a GPWC (Grand Prix World Championship) létrehozásával fenyegetőznek.

A Red Bull-Ferrari nem tehetett mást

A Red Bull csatlakozása várható volt, hiszen áprilisban kiderült, jövőre autóikat Ferrari-motorral indítják. A világbajnok team, amely eddig tehetetlen volt a politikai belharcban, valamivel erősebbé vált, és talán közelebb került a nyolc másik gárda csatlakozása is.

Az F1-et irányító Bernie Ecclestone és Max Mosley szerint az új Concorde-szerződést még idén alá kellene írni a sportág stabilitása és az új szabályok előkészítése miatt.

Eddig jól megy az RBR-nek

A Red Bull Racing idén szállt be a Forma-1-be, miután tavaly ősszel az energiaital gyártó cég milliárdos tulajdonosa, Dieter Mateschitz felvásárolta a Jaguar-Cosworth istállót. A team 11 futam után 22 ponttal hatodik a konstruktőrök versenyében.