Michael Schumacher indul az élről a Hungaroringen

2005.07.30. 13:57
A hétszeres világbajnok Michael Schumacher indul az első rajtkockából vasárnap a XX. Magyar Nagydíjon. A Ferrari német versenyzője a hétvége legjobb idejét teljesítette, az egész mezőnyből csak ő tudott 1 perc 20 másodperc alatti időt menni. Schumacher mögött a kolumbiai Juan Pablo Montoya (McLaren-Mercedes) és az olasz Jarno Trulli (Toyota) végzett. A pontversenyben vezető Alonso az utolsó kanyarban rontott, így a hatodik helyről indulhat, éppen a fő vetélytárs Räikkonen mögül.
A szombat délelőtti szabadedzés legjobbja, Kimi Räikkonen kezdte az időmérő edzést, köszönhetően annak, hogy az egy héttel ezelőtti hockenheimi versenyen elsőként esett ki. A McLaren finn pilótája remek időt, 1.20.891-et ment. Az utána következő Webber ehhez képest 2.604-el ment gyengébbet.

A pályafutása második F1-es versenyén részt vevő Robert Doornbos volt a következő, és amint az várható volt, jóval rosszabb időt ment az előtte indulóktól. Aligment nála jobbat az indiai Karthikeyan, mag a köztük induló Monteiro nem tudott mért kört teljesíteni.

Trulli állt az élre

A 97-es világbajnok Jacques Villeneuve remekül ment, fel is jött a második helyre. Ez az állapot azonban csak addig tartott, amíg Jarno Trulli le nem tudta az időmérést. Az olasz versenyző ugyanis jobbat ment, mint az eleje óta vezető Räikkonen, így átvette a vezetést. A minardis Albers "beférkőzött" a középmezőnybe, majd jött Szato, aki a táv felénél ugyan még vezetett, végül azonban csak az addigi a harmadik legjobb időt tudta menni.

Heidfeld, Barrichello és Klien nem tudott beleszólni az élen állók versenyébe, miként az utánuk következő Massa, Coulthard kettős sem, akik éppen egymást taszították le a hetedik helyről.

M. Schumacher sokkolta a mezőnyt

Ralf Schumacher remekül ment, feljött a harmadik helyre, majd utána következett a báty, aki megmutatta, nem véletlenül lett hétszeres világbajnok, parádésan ment és 1.19.882-es idővel átvette a vezetést. Ideje azt is jelenti, ő volt a hétvége folyamán az első, aki 1 perc 20 másodperc alatt ment.

Fisichella csak a hatodik helyre jött be, de csak addig, amíg az utána induló Button meg nem előzte. Az utolsó előttiként induló Montoya a második legjobb időt tudta menni. A pontversenyben vezető Alonso az utolsó kanyarig jól ment, ott azonban kissé kicsúszott, és csak a hatodik helyre tudott bejönni. Ez azt is jelenti, hogy a rajtnál éppen az elsőszámú üldözőnek tartott Räikkonen mögül fog indulni.

Az időmérő után a német pilóta csak annyit mondott, hogy új gumikat kapott ugyan, de még ő sem tudja pontosan, mitől ment ennyire jól az autója, hogy ilyen nagy különbséggel nyert. Ez egyébként Schumacher 64. pole poziciója, és már csak eggyel van lemaradva a 65 edzés elsőséggel élen álló 94-ben elhunyt Senna mögött.

A Magyar Nagydíj rajtsorrendje:
1. sor:
Michael Schumacher (német, Ferrari) 1:19.882 p (átlagsebesség: 197,436 km/ó)
Juan Pablo Montoya (kolumbiai, McLaren-Mercedes) 1:20.779
2. sor:
Jarno Trulli (olasz, Toyota) 1:20.839
Kimi Ra:ikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:20.891
3. sor:
Ralf Schumacher (német, Toyota) 1:20.964
Fernando Alonso (spanyol, Renault) 1:21.141
4. sor:
Rubens Barrichello (brazil, Ferrari) 1:21.158
Jenson Buton (angol, BAR-Honda) 1:21.302
5. sor:
Giancarlo Fisichella (olasz, Renault) 1:21.333
Szato Takuma (japán, BAR-Honda) 1:21.787
6. sor:
Christian Klien (osztrák, Red Bull Cosworth) 1:21.937
Nick Heidfeld (német, Williams-BMW) 1:22.086
7. sor:
David Coulthard (skót, Red Bull-Cosworth) 1:22.279
Felipe Massa (brazil, Sauber-Petronas) 1:22.565
8. sor:
Jacques Villeneuve (kanadai, Sauber-Petronas) 1:22.866
Mark Webber (ausztrál, Williams-BMW) 1:23.495
9. sor:
Christijan Albers (holland, Minardi-Cosworth) 1:24.443
Robert Doornbos (holland, Minardi-Cosworth) 1:25.484
10. sor:
Narain Karthikeyan (indiai, Jordan-Toyota) 1:25.057
Tiago Monteiro (portugál, Jordan-Toyota) mért kör nélkül

Nyilatkozatok:
Michael Schumacher:
Meglepett az első hely, de az még jobban, hogy mekkora előnnyel nyertem. Örülök neki, remélem ez a Ferrari visszatérésének a kezdete. Ez számomra ugyanolyan váratlan siker, mint ahogyan az, hogy idén eddig nem voltunk versenyképesek. A szezon legszebb pillanata ez nekem, jóval az indianapolisi győzelem felett áll. Nagyon készülök a versenyre, de nem csak az első rajt kocka fontos, hanem az, hogy jó taktikánk legyen a futamon.

Juan Pablo Montoya:
Igazat adok Michaelnek, ő indul a tisztább részről, de az én helyzetem sem rossz. Meglep, hogy ilyen gyors volt a Ferrari, erre nem számítottam. Az elmúlt hetekben ugyanis mi voltunk a leggyorsabbak a mezőnyben. Remélem, hogy ezt vasárnap be is bizonyítjuk. Érdekes verseny vár ránk. Jó taktikával győzelmi esélyeink vannak."

Jarno Trulli:
"Már pénteken is gyorsak voltunk, s most ezt újra bizonyítottuk. Örülök, hogy a pálya tisztábbik részéről rajtolok. Remélem, kihasználom a kedvező lehetőséget, s jó eredménnyel zárok. Az a baj, hogy egyetlen körön nagyon jó az autónk, de hogy mit hoz a verseny, nem tudom. . .