Judit
2 °C
7 °C

Tetszik a pilótáknak a török pálya

2005.08.20. 13:34
A lejtőkkel és emelkedőkkel színesített Isztambul Park nevű Forma-1-es pályát napjaink első számú tervezője, Hermann Tilke rajzolta meg, ám ezúttal élvezetes kanyarokat is engedélyezett a pilótáknak.
Az 5430 méter hosszú Isztambul Parkban először rendeznek Forma-1-es futamot. A pálya vadonatúj, néhány hete készült csak el, és mivel a fű még alig nőtt ki mellette, meglehetősen poros.

Megpördültek, de szeretik

Sokan meg is pördültek rajta a szombati időmérőn, ennek ellenére kifejezetten tetszik a pilótáknak. A vonalvezetése leginkább a brnói motoros pályáéhoz hasonlítható: első és utolsó harmada nagyjából megegyezik azzal, és ugyanolyan dimbes-dombos is, mint a csehországi, csakhogy ezen az ellentétes irányba, órajárással ellenkezőleg haladnak.

Meglehetősen kevés az efféle 'fordított' pálya az F1-ben, Brazíliában és San Marinóban fordulnak legtöbbször balra.

Érdekes és látványos

A pályacsíkot Hermann Tilke tervezte, korábban ő rajzolta meg a malájziai, a bahreini és a kínai nyomvonalat is, illetve alakította át a hockenheimi kört. A felsoroltakkal szemben viszont a törökországi kevésbé kanyargós, gyors, élvezetes fordulók vannak benne.

A vasárnapi futam 57 körös lesz, így a szokásos, 300 kilométernél valamivel hosszabb távot teszik meg az autók. A legkedvezőbb tankolási taktikára csak tippelni lehet, kétszer, esetleg háromszor állhatnak ki a legjobbak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?