Tetszik a pilótáknak a török pálya

2005.08.20. 13:34
A lejtőkkel és emelkedőkkel színesített Isztambul Park nevű Forma-1-es pályát napjaink első számú tervezője, Hermann Tilke rajzolta meg, ám ezúttal élvezetes kanyarokat is engedélyezett a pilótáknak.
Az 5430 méter hosszú Isztambul Parkban először rendeznek Forma-1-es futamot. A pálya vadonatúj, néhány hete készült csak el, és mivel a fű még alig nőtt ki mellette, meglehetősen poros.

Megpördültek, de szeretik

Sokan meg is pördültek rajta a szombati időmérőn, ennek ellenére kifejezetten tetszik a pilótáknak. A vonalvezetése leginkább a brnói motoros pályáéhoz hasonlítható: első és utolsó harmada nagyjából megegyezik azzal, és ugyanolyan dimbes-dombos is, mint a csehországi, csakhogy ezen az ellentétes irányba, órajárással ellenkezőleg haladnak.

Meglehetősen kevés az efféle 'fordított' pálya az F1-ben, Brazíliában és San Marinóban fordulnak legtöbbször balra.

Érdekes és látványos

A pályacsíkot Hermann Tilke tervezte, korábban ő rajzolta meg a malájziai, a bahreini és a kínai nyomvonalat is, illetve alakította át a hockenheimi kört. A felsoroltakkal szemben viszont a törökországi kevésbé kanyargós, gyors, élvezetes fordulók vannak benne.

A vasárnapi futam 57 körös lesz, így a szokásos, 300 kilométernél valamivel hosszabb távot teszik meg az autók. A legkedvezőbb tankolási taktikára csak tippelni lehet, kétszer, esetleg háromszor állhatnak ki a legjobbak.