Már a gokartban látszott, hogy F1-bajnok lesz

2005.09.25. 20:28
A Forma-1 történetének legfiatalabb világbajnoka lett vasárnap Fernando Alonso. Nagyon korán, huszonnégy évesen, egy hónaposan és huszonhét naposan, negyedik teljes F1-es szezonjában jutott föl a csúcsra.
"Néhány éve láttam Alonsót gokarttal versenyezni, és állítom, hogy hamarosan világbajnok lesz"-nyilatkozta az Index tudósítójának egy McLaren-partin a Magyar GP-hétvégéjén, 2002 augusztusában a többszörös F1-futamgyőztes, Marc Surer.

Minardiban kezdte

Akkoriban Fernando Alonso első Forma-1-es szezonján (2001) volt túl, amit a gyenge Minardiban teljesített abszolút sikertelenül, ám a televíziós szakkommentátorként dolgozó expilóta állította, verhetetlen lesz.

Abban az évben, 2002-ben pedig nem is versenyzett sehol, a szezont a Renault tesztpilótájaként autózta végig, és nézte, ahogy az istálló hivatalos pilótái, Giancarlo Fisichella és Jenson Button szenvednek a kék kocsiban.

A Hungaroringen nyert először

Pontosan egy évvel később viszont már ő is indult Mogyoródon, sőt, megszerezte karrierje első futamgyőzelmét. Minden idők legfiatalabb GP-győztese lett, ráadásul Michael Schumachert is lekörözte.

A Renault viszont nem volt jó az összes pályán, így a 22 éves spanyol nem szólhatott bele a világbajnokságba, mint ahogy a következő, 2004-es szezonban sem.

Flavio Briatore neveltje

Úgy tűnt akkor, Alonso megtorpant, csapattársa, Jarno Trulli jobb volt nála, az olasz Monacóban győzött is. Néhány szakértő, köztük az angol F1 Racing magazin szerkesztői feltették a kérdést: valóban ő-e a jövő bajnoka?

Egy ember hitt benne töretlenül, felfedezője és mentora, Flavio Briatore, a Renault-csapatfőnöke. Az idei futamok neki adtak igazat.

Remekelt a szezon elején

Alonso visszafogottan, egy harmadik hellyel kezdte a szezont, de utána könnyedén nyert Malajziában, valamint Bahreinben, és átvette a vezetést a világbajnokságban.

Fernando Alonso
Született: 1981.07.29 Spanyolország, Oviedo
Rajtszám: 5
Versenyek: 70
Győzelmek: 7
Pole Pozíciók: 8
VB-pontok: 231
VB-címek: 2005
Az F1 előtt: kétszeres gokart-világbajnok, a Formula-Nissan bajnoka, F3000-negyedik
Évi keresete: 5 millió euró
Családi áll.: nőtlen, barátnője Rebecca
Lakhely: Oxford
Hobbi: rafting, úszás, tenisz, olvasás, mozi
Kedvenc focicsapata: Real Madrid
Kedvenc zenéje: pop
Kedvenc étele: tészta
Korábbi csapatai: Minardi 2001
Magasság: 171 cm
Testsúly: 68 kg

Azóta még négyszer győzött, Imolában Kimi Raikkönen kiesése után felejthetetlen csatában győzte le Michael Schumachert, majd egy újabb Raikkönen-pech után az Európa GP-n szerencsével, Franciaországban viszont magabiztosan győzött.

A szerencse is támogatta

A Német Nagydíjon ismét a finn McLarenes kiesése után állt a dobogó tetejére, és a szezon közepén összeszedett óriási előnyét a Brazil GP-ig megtartotta.

Mindössze egyszer, Kanadában hibázott, amikor lesúrolta a szalagkorlátot kocsijával, a Hungaroringen pedig gépe ment olyan gyengén, hogy pontot sem szerzett.

A legfiatalabb F1-bajnok

Vasárnap Interlagosban vasárnap újra ésszel autózott, megelégedett a harmadik hellyel, és megnyerte karrierje első Forma-1-es világbajnoki címét.

Nála fiatalabban senkit nem avattak bajnokká, 24 évesen és 58 naposan állhatott a sorozat élére, míg az eddigi rekorder Emerson Fittipaldi is betöltötte a 25-öt, amikor 1972-ben győzött.

Ő az első spanyol, aki F1-világelső lett, ráadásul két futammal a szezon vége előtt.