'A Ferrari rajttól célig vezetni fog'

2006.06.09. 09:58
Magabiztosan készül a hétvégi Angol Nagydíjra a Ferrari és Michael Schumacher, de legnagyobb vb-riválisa, Fernando Alonso is. A spanyol nagy pontelőnyével már nem akar feltétlenül nyerni, célja, hogy dobogón végezzen.
Huszonegy pontos előnnyel kezdi a hétvégi Angol Nagydíjat Fernando Alonso: tavaly hasonló előnyről nem tudták őt utolérni, és a spanyol világbajnok lett. A Renault-pilóta az idény második felében csak kétszer győzött, arra törekedett, hogy hiba nélkül végigmenjen a futamokon, és a dobogón végezzen. Idén hasonlót szeretne, a taktikai versenyzést Silverstone-ban kezdi.

Alonso már csak a vb-re gondol

"Bizakodó vagyok, hiszen a legutóbbi két versenyt megnyertük, ráadásul teszteltünk Silverstone-ban, így fel vagyunk készülve a körülményekre - nyilatkozta a Times napilapnak Alonso. - A vb további részében megpróbálok kiegyensúlyozottan versenyezni. Tavaly tizenötször végeztem a dobogón, és az vb-címet jelentett. Idén hétből hétszer, vagyis a dolgok jól alakulnak".

Montoya aggódik

A 24 éves klasszis szerint idén is a silverstone-i pálya gyors kanyarjaiban dől el a futam, ám ezúttal a szokásosnál is sebesebbek lesznek a pilóták: az új szabályok és az aszfaltcsík enyhe átalakítása miatt már a kör hetven százalékában padlógázzal mennek a versenyzők, egyes kanyarokban 15-20 kilométer/órával nagyobb tempóval.

A legkritikusabb az első, Copse-kanyar, ahol 250-nel fordulnak majd be. Néhány hete tesztelésen Vitantonio Liuzzi rommá tört itt egy Red Bull-Ferrarit, Juan-Pablo Montoya és Mark Webber attól tartanak, ismét súlyos baleset történhet ugyanott.

Schumacher bizakodik

Meglehetősen nagy hátránya ellenére nem adta még föl vb-reményeit, és inkább az esélyeivel foglalkozik a pontversenyben második Michael Schumacher. A hétszeres bajnokot időmérő-manővere miatt rengetegen kritizálták Monacóban, de Angliában már csak a futamra akar figyelni. "Remek tesztünk volt Barcelonában, megtaláltuk, mi okozta a nehézségeinket az ottani futamon. Semmi okot nem látok, ami miatt ne győzhetnénk Silverstone-ban" - nyilatkozta, bár ő idén még egyetlen kört sem gyakorolt a pályán.

Montezemolo rajt-cél győzelmet vár

Nála sokkal magabiztosabb főnöke, a Ferrari-elnök Luca Di Montezemolo: "A világbajnokság még nincs veszve, sőt, jól haladunk. Silverstone-ban nagyszerű autónk lesz. Képesek vagyunk arra, hogy az élről induljunk, majd a célig vezessünk".

Az angol GP-hétvége pénteken kezdődik, majd szombattól a futball-vb miatt új időpontokban folytatódik. Az időmérő szombat délután fél kettőkor indul magyar idő szerint, hogy ne ütközzön az angol válogatott 15 órás meccsével. Vasárnap a futamot délben kezdik, ami nálunk 13 órát jelent.