Ikertornyokkal indul a BMW

2006.07.13. 11:26
Élesben is beveti a múlt héten kipróbált szokatlan szárnymegoldását a BMW. Az ikertornyoknak nevezett, igen furcsa módosítástól azt várják, hogy csökkentse a légörvényeket az autó fölött.

Különleges aerodinamikai megoldással indul a hétvégi Francia Nagydíjon a BMW. Az istálló beveti a múlt heti jerezi teszten kipróbált, ikertornyoknak nevezett megoldást: a kocsi elejére függőlegesen helyezett két vékony, párhuzamos, téglalap-szerű légterelőt.

A tesztpilóta szerint semmi hatása


A karcsú ikertornyok az orron
A Forma-1-ben eddig nem látott elem bevetését a BMW egyik sajtóreferense erősítette meg az autosport.com-nak.

A radikális módosítástól azt várják, csökkenti a légörvényeket az autó fölött. A gyakorlásokon eddig az istálló két pilótája, a versenyző Jacques Villeneuve és a tesztelő Robert Kubica próbálta ki.

"Nem tudom, mire való ez a szárny, de néha alkalmaznunk kell újdonságokat. Egy kört mentem vele, de egyáltalán nem volt más a kocsi, mint nélküle" - nyilatkozta az f1racing.net-en Kubica.

Lehet tőlük látni rendesen

A lengyel tehetség nem említette, hogy a tornyok zavarnák a kilátásban, pedig pontosan a látótér közepén helyezkednek el.

A fejlesztésnek nincs hivatalos neve, az ikertorony jelzőt a BMW-mérnökök és szerelők ragasztották rá, de nem a 2001-es New York-i eseményekre, hanem a csapatszponzor Petronas Kuala Lumpur-i székházaira utalva, amelyek a világ legmagasabb építményei.

Schumacher tovább csökkentené a különbséget
Nem készül semmi szokatlannal a világbajnokságot vezető Renault, fő pilótája, Fernando Alonso és egyetlen üldözője, a ferraris Michael Schumacher.

Két hete a német pilóta indianapolisi győzelmével hat pontot faragott le hátrányából, így tizenkilencet kell még behoznia. Bízik benne, hogy újra nyerni tud, ráadásul klasszikus autóversenyre számít.

"Jól felkészültünk a francia futamra, a vb még nincs lefutva. A hátrány ledolgozása motivál minket és a maximumot hozza ki belőlünk" - idézte a hétszeres bajnokot az f1racing.net.

Alonso legutóbb csak ötödik lett, így feledtetni akarja kisiklását, főleg, hogy csapata hazai pályáján indul.

"Az istálló francia tagjai különösen készülnek erre a hétvégére, ezért mindent megteszek a győzelemért" - nyilatkozta a spanyol.

A Francia GP pénteken a szabadedzésekkel kezdődik, az időmérő szombaton 14, a futam vasárnap 14 órakor rajtol.