Alonso: A Forma-1 nem sport többé

2006.09.10. 13:49
Rendkívül csalódott büntetése miatt Fernando Alonso. A világbajnok szerint gondot okozhat, ha tényleg úgy látták az ellenőrök, hogy ő feltartotta Felipe Massát a szombati időmérőn.
"Senkit nem akartam akadályozni, szándékomban sem állt, és nem is tettem. Imádom a Forma-1-et, a szurkolókat, de az F-1-et a továbbiakban nem tekintem sportnak" - nyilatkozta a monzai újságíróknak vasárnap reggel Fernando Alonso.

A Renault megtörtnek tűnik

A vb-címvédőt szombati büntetésére reagált: az időmérőn elvették három leggyorsabb körét, mert a versenybírák szerint az utolsó gyorsköre előtti felvezető fordulójában feltartotta Felipe Massát. A videófelvételeket látva elképzelhetetlen, hogy akadályozta volna a ferrarist, de az olasz csapat, illetve a brazil pilóta feljelentették Alonsót, és nekik adtak igazat.

Szombat este a Renault technikai igazgatója, Pat Symonds elemezte a történteket, és cáfolta, hogy Alonsó bárkit is blokkolt volna, illetve, a bírákat kritizálta.

Alonso hasonló véleményen van: "Ha ez már feltartásnak számít, komoly gondjaink lesznek a jövőben az időmérőkön. Ha ez már blokkolás, akkor nem tudom, hogyan fogunk versenyezni, ha a kocsik között ennél nagyobb távolságnak kell lennie".

Vasárnap megszólalt a Renault-csapatfőnök Flavio Briatore is.

Az istálló védi pilótáját

"Fernandót megbüntették, pedig senkit nem akart feltartani. Az autója a defektnél megsérült, veszélyes volt őt visszaküldeni a pályára. De megtettük, mert világbajnokságot akarunk nyerni, és mert a nézőknek show kell. Azt mondtuk neki a rádión, hajts, ahogy csak tudsz, mert nagyon kevés időnk van körbeérni. Mindent tökéletesen csinált, megfutotta a leggyorsabb körét, eszében sem volt Massát akadályozni" - idézte a menedzsert az autosport.com.

Mosley is megszólalt az ügyben

A Ferraritól nem nyilatkoztak a büntetéssel kapcsolatban, Max Mosley, az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) elnöke viszont igen. Kijelentette, egyetért a bírák döntésével, de jövőre megváltoztathatják a feltartással kapcsolatos szabályokat.