Schumacher vs. Schumacher

2006.11.10. 09:45
Michael Schumacher visszavonult, tíz szezon után jövőre újra csak egy Schumacher versenyez a Forma-1-ben, Ralf. A fivérek nem koccanhatnak többet, nem húzhatják egymás kocsijára a kormányt, a lökdösődés örökre véget ért. A legjobb testvércsatákat gyűjtöttük össze.
Októberi visszavonulása előtt a tavalyi Monacói Nagydíjon csapott össze utoljára Forma-1-es pályán Michael Schumacher öccsével, Ralf Schumacherrel.

Akkor az idősebbik fivér majdnem a szalagkorlátnak szorította öccsét 250 kilométeres tempónál: a leintés után a célegyenesben húzta rá a kormányt testvére Toyotájára. Az ütközést elkerülték, de korábban előfordult, hogy nem úszták meg a koccanást. Ahogy az életben, a pályán sem voltak barátok soha.

1997 óta csatáztak egymással

#alt#
Ralf Schumacher itt Michael előtt

Csatájuk 1997 szeptemberében, a nürburgringi Luxemburgi GP-n kezdődött, amikor a világbajnokságért harcoló Michaelt a Jordanben ülő öccse ütötte ki a versenyből. A karambol rögtön a rajt után, az első kanyarban történt: a ferraris a két Jordan előtt haladt, ám azok összekoccantak, Ralf kocsija a levegőbe repült, majd földetéréskor bátyja gépének csapódott. Mindketten a kavicságyban végezték.

"Nem volt elég hely. Fisichella belém jött, az autóm fölrepült, majd Michael kocsijának ütköztem. Nagyon veszélyes pillanat volt, örülnünk kell, hogy senki nem sérült meg" - mondta a fiatalabbik testvér.

Egyetértett vele Michael is: "Sajnálatos, hogy megtörtént, de senkit nem lehet hibáztatni, versenybaleset volt. Persze álmomban sem gondoltam, hogy egy napon összeütközök Ralffal."

Az idősebb Schumacher elengedte öccsét

#alt#
Egymás mellett, a dobogón
Bő fél év múlva, az 1998-as Osztrák Nagydíjon futottak újra össze, amikor a világbajnok a futam vége felé utolérte, és határozottan meg is előzte öccsét.

Vita nem lett a dologból, ám két évvel később, 2000-ben, a Brit GP-n már Michael hidegvére kellett, hogy ne balesettel érjen véget kettejük viadala. Nem sokkal a rajt után Ralf a Bridge-kanyarban ment el a ferraris mellett, utóbbinak fékeznie kellett, hogy ne ütközzenek össze. "Nagyon határozottan jött, és nem akartam megkockáztatni, hogy kicsússzunk, ezért elengedtem" - mondta a leintés után Michael.

A csapatérdek erősebb volt, mint a családi kötelék

Két hónap sem telt el, Barcelonában újra találkoztak. Michael harmadik volt, bal hátsó kereke viszont defektet kapott, és Ferrarija folyamatosan lassult. Ralf, mögötte a szintén ferraris Barrichellóval hamar utol is érte, és a Williams-BMW előzéssel próbálkozott. A jóval tapasztaltabb világbajnok viszont könnyedén visszaverte, sőt, a külső ívre szorította, így Barrichello mindkettejük mellett elment.

Az olasz csapat Michael Schumacher manőverének köszönhetően legalább az egyik autójával a dobogóra került, a williamses Ralf viszont leszorult onnét. Hivatalosan nem kritizálták egymást, de a tudósítások szerint Ralf nagyon kiakadt, és egy fagyos légkörű beszélgetésen zárták le az ügyet.

"Így kell versenyeznünk, sajnos"

#alt#
Ralf Schumacher még a Williamsben
A 2001-es idényben újra a Nürburgringen futottak össze, szintén az első kanyarban. Michael kissé elrontotta a rajtját, majd élesen a jobban induló, belül közeledő Ralf elé vágott. Erőszakos, sokak szerint veszélyes és szabálytalan mozdulat volt.

"Nem úgy indultam, ahogy szerettem volna, és megláttam Ralfot, amint a belső íven közeledett. Nem engedhettem el, ezért maximálisan kihasználtam a szabályokat, egyszer változtattam irányt, megerősítettem a helyzetem. Manapság így kell versenyeznünk, sajnos" - mondta a Ferrari-pilóta.

Ralf ezúttal sem panaszkodott rá, de Frank Williams csapatfőnök elárulta: "Ralfot nem győzte meg a bátyja".

A tartózkodó Ralf

Egy évvel később a Ferrari az új autóját Brazíliában vetette be, és a gép még nem volt gyorsabb, mint a többi kocsi. Michael Schumachert öccse szinte az egész versenyen át üldözte az első helyért, de annak ellenére, hogy végig a sarkában volt, egyszer sem próbálta megelőzni. A Ferrari végül fél másodperc előnnyel győzött.

Három éve, 2003-ban a Ferrari a szezon közepére veszített előnyéből, Kanadában a Schumacherek harcoltak a győzelemért. Pontosabban mentek egymás mögött, mert hiába volt végig centikre bátyjától Ralf, egyszer sem próbálkozott. A célban hét tizedmásodperc volt köztük.

#alt#
Michael Schumacher és a Ferrari-csapat

Michael majdnem vb-t vesztett Ralf miatt

A szezon végére újra összeszedte magát az olasz gárda, de az idényzáró Japán GP-n Michael még nem volt világbajnok. A futamot Barrichello biztosan vezette, de mivel a második a vb-címre szintén esélyes Kimi Raikkönen volt, Michaelnek kellett legalább egy pont a címvédéshez.

Épp az ehhez elengedhetetlen nyolcadik helyen haladt, ám öccse úgy támadta, mintha az elsőn lett volna. Szinte milliméterekkel ment mögötte, ahol csak tudta, kidugta az orrát. A sikánban Michael előtt a toyotás Da Matta túl korán fékezett, a Ferrari lehúzott az ívről, hogy elkerülje akoccanást, ám Ralfnak már nem maradt elég ideje, így a bátyjának koccant.

A piros autó nem sérült meg, de a Williams-BMW első szárnya letört, kicsúszott a pályáról, majdnem magával sodorta a Ferrarit is. Mivel a futam végén Michael világbajnok lett, már csak az ünnepléssel, nem pedig forrófejű fivérével foglalkozott.

"A testvéri szeretetet nem ismerjük"

A már említett 2005-ös, monacói eset után egy ideig nem álltak szóba egymással, de többé nem párbajoztak. Ralf 2006 nyarán egy interjúban elárulta, a magánéletben sincsenek igazán jóban testvérével.

"Sosem értettük meg egymást, nincsenek közös dolgaink. Michael nem volt követendő példa számomra, nem akartam rá hasonlítani. Neki mindig minden összejött, lehetetlen lett volna utánozni. Valójában egykeként nőttem föl, a testvéri szeretetet nem ismerjük - mesélte a 31 éves Ralf 37 éves testvéréről, és nem tagadta azt sem, igyekezett kihasználni Michael sikereit. - Sok ajtó nyílt meg előttem a Schumacher név miatt, ebből igyekeztem profitálni."