A mclarenes Senna a ferraris Schumacher ellen

2006.11.11. 05:30
Alig három szezont töltött egymás mellett a Forma-1-es pályákon Ayrton Senna és Michael Schumacher. McLarenben, illetve Ferrariban már nem találkozhattak, de egy szenzációs videó összehozza őket. Tíz év különbség, mindössze fél másodperc eltérés.
Két korszak meghatározó pilótája volt Ayrton Senna és Michael Schumacher, de világbajnokként a brazil tragédiája miatt sosem versenyezhettek egymás ellen: a német épp riválisa halálának évében nyerte első címét a hétből.

Igen érdekes összehasonlítás egy-egy szuzukai kör kettejüktől, tíz év eltéréssel: Senna 1989-es pole pozíciója a McLaren-Hondával és Schumacher ferraris, 1999-es első rajtkockát érő fordulója.

Meghökkentően hangzik, de az évtizednyi különbség ellenére Schumacher mindössze fél másodperccel bizonyult gyorsabbnak Sennánál: 1:37.470, illetve 1:38.041. A Ferrariban már kormányváltó és több elektronikai segédeszköz, szemben Senna puritán, botváltós gépével. Az olasz kocsi 1999-ben a mezőny legjobbja volt, a német remek szezonkezdete után világbajnok lett volna, ha nem töri lábát a silverstone-i balesetben.

A videón autója viszont csak 180 centiméter széles, Sennáé kétméteres, nincs slick, azaz teljesen sima, rovátka nélküli gumija, ráadásul abroncsai keskenyebbek is. Míg a brazil akkoriban speciális, extra puha edzőgumit használhatott, Schumachernek a keményebb versenygumival kellett boldogulnia.

A két kör között tíz év telt el, de valószínű, az autókat és pilótáikat megcserélve is hasonló eredmények születtek volna.