Érvényesek az új F1-es szabályok

2007.01.02. 16:51
Minden területen változnak a Forma-1 szabályai 2007-ben, az egyik módosítás gyakorlatilag január 1-ével életbe lépett. A szezon kezdetéig még két és fél hónap hátra van, de érdemes áttekinteni, mit nem szabad idén, és mi lesz másként, mint tavaly volt.
Két és fél hónap még hátra van a 2007-es Forma-1-es szezon rajtjáig, mégis érdemes átnézni a sorozatban idén életbe lépő szabályváltozásokat. Főleg, hogy van egy módosítás, ami gyakorlatilag az újév első napjával hatályossá vált.

Nincs motorfejlesztés

A tesztelésekre vonatkozó - maximum 30000 kilométer/csapat - korlátozás az istállók hallgatólagos megállapodása alapján az egész 2007-es évre vonatkozik. Csakúgy, mint az egy kizárólagos gumiszállító: a Michelin kiszállásával a novemberi és a decemberi gyakorlásokon már minden kocsi a japán gyártó termékeivel futott.

Talán a legfontosabb változás a motorokra vonatkozik: idén tilos, de legalábbis nagyon korlátozott a motorfejlesztés, a gépek a tavalyi utolsó futamokon használt erőművekkel futnak. A maximális fordulatszám 19000, és csak az FIA engedélyezte módosításokat lehet rajtuk végrehajtani minden második futam után. Azaz változatlanul tovább él az egy motor/két futam szabály, de a versenyhétvégébe már nem számítanak bele a pénteki szabadedzéses napok. Ha pénteken van gond, nem jár érte büntetés, de ha szombaton történik, a szokásos tíz rajthelyes visszasorolással kell számolni.

Hosszabb szabadedzések

A GP-hétvége lebonyolítása is más 2007-ben: pénteken az eddigi két hatvan perces helyett két kilencven perces szabadedzés lesz. Ezeken a gyakorlásokon eltűnnek a harmadik autók, minden istálló csak két kocsit indíthat, viszont három pilótát, így kaphatnak lehetőséget a tesztelők, valamelyik állandó versenyző kocsijában.

Reméljük, idén kevesebbszer avatkoznak be, mint 2006-ban, de a versenyellenőrök az eddigi időbüntetések helyett már rajthely-büntetéseket is kioszthatnak, azaz a különböző szabálysértésekért visszasorolhatják az autókat.

A világbajnokság március 18-án az Ausztrál Nagydíjjal kezdődik, és tizenhét futam után, október 21-én, Brazíliában zárul.