Kimi Raikkönen instruktora lesz Schumacher a Ferrarinál

Index
2007.01.09. 13:36
Utódja, Kimi Raikkönen beilleszkedésének megkönnyítése lesz a feladata a Ferrari új különleges tanácsadójának, Michael Schumachernek. A cél az, hogy a finn pilóta mielőbb összeszokjon új csapatával.
Visszavonulása után is fontos feladatot kap Michael Schumacher volt csapatától, a Ferraritól: segítenie kell utódja, Kimi Raikkönen beilleszkedését az olasz istállóhoz.

Problémák adódhatnak

A finn pilóta az előző szezon végén, október közepén került a távozó hétszeres világbajnok helyére, de a múlt év szilveszterééig élő mclarenes szerződése miatt még mindig nem vezethette új csapata autóját. Az első tesztjére csak szűk két hét múlva kerül sor, valószínűleg egyből a 2007-es gépet próbálja ki a tehetség.


Raikkonen és Schumacher 2006-ban a monzai dobogón (fotó: AFP)

"Nem azért vettük meg Raikkönent, mert Schumacher visszavonult. A jövőnkre kellett gondolnunk, és ő volt a legalkalmasabb a Ferrari ambícióihoz. Erős, gyors, és mivel csak 27 éves, sokáig velünk dolgozhat" - dicsérte Jean Todt Ferrari-főnök Raikkönent a Corriere della Sera című lapnak adott interjújában. Nem hallgatta el viszont, új munkahelyén bizonytalan lehet, a csapattagok szintén, hiszen tizenegy Schumacher-év után kell másik pilótával dolgozniuk. Ráadásul többen új pozícióba kerültek a téli átszervezés után.

"Nem tudjuk, hogyan sikerül együttműködnünk, ebből a szempontból Raikkönen még kérdőjel. De itt segíthet Schumacher az új pozíciójában. Célunk, hogy kihasználjuk Michael tudását és tapasztalatát, ami szerintem egyedülálló a világon. Nem szabad elvesztegetnünk, a Ferrarit és a pilótáit szolgálhatja."

Különleges feladat

Korábban kiderült, Schumacher Todt különleges tanácsadója lesz a csapatnál, úgy tűnik, első feladatát meg is kapta. Valószínűleg elutazik a tesztelésekre, ott lesz néhány futamon, amikor szükség van rá. Raikkönen már tavaly ősszel elmondta, szívesen venné, ha a német exbajnok segítene neki.

Raikkönen dolgát nehezíti, hogy nem kapja meg a Schumacher-féle előjogokat, meg kell küzdenie csapattársával, Felipe Massával, aki tavaly két futamot nyert Schumacher mellett, és már 2003 óta az istálló pilótája.

Egészséges versengés, de több nem

Todt szeretné, ha riválisok is lennének a márkatársak, de érzékeltette, csak egy bizonyos szintig: "Mindent megteszünk, hogy Raikkönen és Massa egyforma jó autót kapjon, egészséges versengés legyen közöttük. Ez vezethet a nagy eredményekhez. Kettejük csatája viszont nem válhat a Ferrari kárára, az istálló érdeke mindenek előtt áll. A két pilótának tisztában kell lennie ezzel a törvénnyel."

A Schumacher és extársa, Rubens Barrichello közötti különbség a 2002-es Osztrák GP-n derült ki cáfolhatatlanul, amikor a végig vezető brazil az utolsó száz méteren engedte előre kollégáját. A Ferrarit akkor egymillió dollárra büntették, és szigorították a csapatsorrendre vonatkozó szabályokat.