Raikkönen simán nyert Ausztráliában

2007.03.18. 05:46
A finn remek rajt után otthagyta a mezőnyt, a célban látták újra a többiek, úgy győzött, mint korábban elődje, Michael Schumacher. Fernando Alonso nagy csatában küzdötte le csapattársát, Lewis Hamilton, és lett második. Az újonc angol élete első futamán dobogós lett. Felipe Massa az utolsó helyről jött fel hatodiknak a másik Ferrarival, az olasz csapat kocsija a legjobb.

Könnyedén nyerte az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat Kimi Raikkönen. A Ferrari-pilóta az első kockáról elsőként fordult remek rajt után, és végig uralta a mezőnyt, senki nem tudott még csak közel sem kerülni sem se hozzá, se köridőihez. A második Fernando Alonso lett, aki gyenge rajtja után a futam kétharmadáig csapattársa, Lewis Hamilton mögött haladt. Az újonc angol, aki az indulásnál remekül előzte meg a kétszeres világbajnokot, harmadikként végzett.

Az Ausztrál GP végeredménye
1 K. Räikkönen Ferrari 1:25:28.770
2 F. Alonso McLaren + 7.242
3 L. Hamilton McLaren + 18.595
4 N. Heidfeld BMW + 38.763
5 G. Fisichella Renault + 1:06.469
6 F. Massa Ferrari + 1:06.805
7 N. Rosberg Williams + 1 kör
8 R. Schumacher Toyota + 1 kör
9 J. Trulli Toyota + 1 kör
10 H. Kovalainen Renault + 1 kör
11 R. Barrichello Honda + 1 kör
12 T. Sato Super Aguri + 1 kör
13 M. Webber Red Bull + 1 kör
14 V. Liuzzi Toro Rosso + 1 kör
15 J. Button Honda + 1 kör
16 A. Davidson Super Aguri + 2 kör
17 A. Sutil Spyker F1 + 2 kör
Nem értek célba:
18 A. Wurz Williams + 10 k.
19 D. Coulthard Red Bull + 10
20 R. Kubica BMW + 22
21 S. Speed Toro Rosso + 30
22 C. Albers Spyker F1 + 48

A verseny valójában unalmasan telt, Raikkönen fölénye óriási volt. Alonso végül simán hozta a második pozíciót, de a futamot többször is vezető Hamiltont csak kedvezeőbb boxtaktikájának köszönhetően tudta megelőzni.

Huszonkét éves társa tökéletesen mutatkozott be a Forma-1-ben, Jacques Villeneuve 1997-es debütáló második helye óta a legjobban.

A BMW-k szintén jól mentek, Nick Heidfeld a kezdeti második helye után negyedikként végzett, márkatársa, Robert Kubica nem ért ugyan célba műszaki hiba miatt, de gyors volt. Negyedikről állt ki a GP felénél.

Az időmérőn autógondokkal küszködő, majd a start előtt nem sokkal motort cserélő Felipe Massa az utolsó helyről hatodiknak küzdötte fel magát, Giancarlo Fisichella mögé, ami mutatja, a Ferrari borzasztó erős. A williamses Nico Rosberg hetedik helye bravúros, Toyota-motoros autójával a gyári Toyotát hajtó, nyolcadik Ralf Schumacher előtt végzett.

A futam a nézőknek nem lehetett izgalmas, Raikkönen úgy nyert, mint elődje, Michael Schumacher legjobb ferraris éveiben. A vb három hét múlva Malajziában folytatódik

A dobogósok nyilatkozatai
Kimi Raikkönen : 'Az autó tökéletesen működött, az egyetlen gondom a rádióval volt, nem működött rendesen a futam elején. Egyszer hibáztam csak a futam vége felé, de csak kicsit futottam le a pályáról. Nagyszerűen kezdtünk az új csapattal, élveztem az egészet, remélem, így is folytatjuk. Túl korai még dominanciáról beszélni, ám úgy érzem, még javulni fogunk, főleg, ha igen meleg lesz Malajziában'.

Fernando Alonso: 'Elégedett vagyok, a Ferrari túl gyors volt nekünk. Keményebben kell majd dolgoznunk persze, van potenciál az autóban. A rajtom nem volt szerencsés, Heidfeldre nagyon kellett figyelnem. Szerencsém volt, hogy leelőzhettem Lewist, összességében érdekes futam volt a számomra'.

Lewis Hamilton : 'Fantasztikus, hogy vezethettem is a versenyt, örülök a dobogónak. Fernando előtt nehéz volt menni, nem is volt nagy szerencsém a második erékcserénél, de nagyon élveztem. A rajtnál belül nem volt hely, ezért kihúzódtam, és mindenkit kifékeztem. Néhányszor hibáztam, de ennél boldogabb nem is lehetnék'.

Az Ausztrál GP körönként

3:57: Az ausztráliai Melbourne-ben tökéletes az idő, mintegy 22 fok, napsütés.

4:00: Elindultak a kocsik a felvezető körre, a toyotás Jarno Trulli gépe óriási füstfelhővel indult el.

Rajt: Raikkönen tökéletesen indult, és elsőként fordult, Alonso elrontotta a rajtot, Heidfeld aggresszíven eléje került, és a külső íven csapattársa, Lewis Hamilton is megelőzte. Davidson kocsija beragadt, a 11. helyről lassan indult el.

1. kör: Raikkönen, Heidfeld, Hamilton, Alonso a sorrend, a Ferrari máris meglépett egy kicsit.

2.: Kubica, Fisichella, Webber, R. Schumacher az 5-8. helyen, az élen Raikkönen két másodperccel vezet.

4.: Raikkönen előnye 2,5 mp. a második Heidfeld előtt, Hamilton kettővel van mögötte, majd jön Alonso. Rubens Barrichello Hondája hozzáért a falhoz.

7.: Raikkönen már bő öt másodperccel vezet Heidfeld előtt, a McLarenek a BMW-vel sem tudják tartani a tempót. Hamilton könnyedén tartja maga mögött Alonsót. Felipe Massa a 15. helyen halad.

9.: Raikkönen előnye hét mp., Raikkönen hátránya kilenc mp., Alonsóé tizenegy. Raikkönen sorra futja a legjobb köröket, néha egy másodpercet ver a másodikra.

10.: Albers lefutott a pályáról, és a gumifal fogta meg.


Klikk!

14.: Heidfeld állt ki tankolni, eddig lágy gumival ment, de így is bő tíz másodpercet kapott Raikkönentől. Barrichello megelőzte Buttont.

15: Heidfeld hetediknek jött vissza, Raikkönen, Hamilton, Alonso a sorrend. Buttont Massa is lehagyta.

18: Raikkönen állt ki tankolni, valószínűleg újra keményebb gumit kapott. Robert Kubica mögé tért vissza, a negyedik helyre. Az újonc Hamilton vezet.

21: Alonso cseréltette le a gumijait és kapott benzint, Hamilton továbbra is vezet.

22: Hamilton is tankolt, kemény gumit kapott, de visszajött Alonso elé.

27: Raikkönen eltűnt elöl, Hamilton keményen megy a második helyen, Alonso harmadik, Kubica negyedik, Hamilton ötödik.

31: Button gyorsan hajtott a boxutcában, áthaladó büntetést kapott.

33: Raikkönen, Hamilton, Alonso, de a finn közel húsz másodperccel vezet.

35: Kubica, Heidfeld, Fisichella, R. Schumacher, Rosberg az 4-8. helyen. Felipe Massa tizedik.

36: Rosberg leelőzte R. Schumachert, Kubica autója lelassult. Raikkönen lekörözte Massát.

37: Kubica begurult a garázsba, Heikki Kovalainen jött föl pontszerzőnek nyolcadiknak.

38: Heidfeld jött ki tankolni és új gumiért. A negyedik helyen van csapattársa kiállása után.

40: Kovalainen az első kanyar előtt pördült egyet, de pont menetirányba állt vissza a pályára, és még pozíciót sem veszített.

41: Raikkönen 1:25.2-es idővel újra leggyorsabb kört futott, uralja a helyet, Melbourne-t, a finn.

42: Raikkönen másodszor is a boxban járt, a McLarenek sarkába jött vissza, amiknek még ki kell jönniük tankolni egyszer-egyszer.

43: Hamilton kiment tankolni, előtte Alonso nagyon ráfutott, mert lekörözötteket értek épp utol. Alonso vezet. Webber a boxutcán pördült meg, de tudta folytatni.

44: Fisichella ment tankolni.

45: Alonso járt a boxban, csapattársa elé, a második helyre jött ki a pályára.

46: Raikkönen egy pillanatra lecsúszott a fű szélére, de vezető helyét nem befolyásolta az apró hiba.

48: Raikkönen, Alonso, Hamilton, Heidfeld, Fisichella, Massa, Rosberg, R. Schumacher tíz körrel a vége előtt.

49: Coulthard és Wurz ütköztek, a skót nagyon mélyről próbált előzni, amikor az osztrák nyitva hagyta a belső ívet. A Red Bull a levegőbe repült, letört a bal első kereke, majd a kavicságyban állt meg. A Williams lassan újra tudott indulni, de a következő kanyarban ő is kiállt.

50: Kovalainen újra lement a pályáról, de megint vissza tudott jönni.

55: Az ötödik Massa befogta Fisichellát, üldözi.


Klikk!

58: Raikkönen nyert, Alkonso második, Hamilton harmadik. Heidfeld, Fisichella, Massa a további sorrend.

Raikkönen az eredményhirdetésnél még locsolás előtt megkóstolta a pezsgőt.