Ki köpte be a McLaren-mérnököt?

2007.07.05. 17:22
Csütörtökön a Ferrari istálló közleményt adott ki, melyben elárulta, egy Forma-1-en kívüli harmadik személy figyelmeztette a csapatot, hogy a rivális McLaren egyik szakemberének birtokába kerültek bizalmas technikai adatai. Az informátor neve titok.

Egy külső személy értesítette a Ferrarit, hogy McLaren-alkalmazott birtokába kerültek versenyautójuk titkos technikai információi - közölte csütörtökön az olasz istálló.

"A Ferrari egy Forma-1-en kívüli, harmadik személytől tudta meg két hete, hogy a McLaren-menedzsment egyik tagja bizalmas dokumentumokhoz jutott."

A szerdán kezdődött kémügyről eddig annyit tudni, a ferraris Nigel Stepney juttathatott adatokat a Ferrari 2007-es versenyautójáról a McLaren-főtervező Mike Coughlannek. A brit istálló állítja, csak szakembere tudott az akcióról, a gárda egyetlen másik tagja sem, és az infókat fel sem használták autójuk építésénél.

Stepney-t a Ferrari kirúgta, és feljelentést tett a modenai ügyészségen: a szerelők volt koordinátorának lakásán terhelő bizonyítékot találtak. Szerdán Coughlan angliai otthonában is házkutatás volt, ami pozitív eredménnyel zárult, azaz ferraris dokumentumokra bukkantak.

A grandprix.com kiderítette, a korábban feltételezettel ellentétben az angol rendőrség nem nyomoz az ügyben, azaz Coughlannél nem a brit hatóságok jártak. A weboldal azt írja, valószínűsíthető, hogy a Ferrari istálló emberei mentek Coughlan házába, amit a tulajdonos belegyezése nélkül nem tehettek meg, vagyis szinte biztos, hogy a Ferrari a McLaren-vezetőket értesítette elsőként, miután fülest kapott a meg nem nevezett harmadik személytől.

Ron Dennis McLaren-főnök ekkor utasíthatta Coughlant, engedje be lakhelyére a Ferrari embereit. A gyanús szakembert istállója szerdán felfüggesztette állásából, és minden szükséges adatot nyilvánossá tett a Ferrari és az ügy sportrészét vizsgáló Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) előtt.

Angliában tehát egyelőre nincs rendőrségi eljárás, de várhatóan lesz, mert július 2-án a Ferrari keresetét a londoni bíróságnak is elküldte. Olaszországban már folyik az eljárás Stepney és Coughlan ellen.