Fénymásoló üzletben bukott meg a Ferrari-kémügy

2007.07.10. 14:59
Kedden elkezdődött a bírósági maghallgatás Londonban a Forma-1-es kémügyben. Bár a komolyabb teendőket szerdára halasztotta a bíró, a Ferrari beadványából kiderült: az olasz csapat nem jött volna rá, hogy bizalmas technikai információi a rivális McLaren-istálló egyik mérnökéhez kerültek, ha annak felesége nem egy utcai fénymásoló szalonban sokszorosíttatja a 780 oldalt, és ez fel nem tűnik a bolt alkalmazottjának. A másoló cég adta a fülest a Ferrarinak.

Elnapolta a londoni bíróság a keddre tervezett első meghallgatásokat a Forma-1-es kémügyben, ám néhány fontos új információ nyilvánosságra került, amikor a Ferrari ügyvédei ismertették beadványuk részleteit.

Az utcán feltűnt a rengeteg bizalmas irat

Feljelentésük a McLaren felfüggesztett főtervezője, Mike Coughlan és neje Trudy Coughlan ellen szól. Az istálló képviselői gyanítják, a volt Ferrari-koordinátor Nigel Stepney titkos technikai adatokat juttatott el a rivális csapat alkalmazottjához, és a 780 oldalnyi dokumentumot annak felesége, Trudy egy fénymásoló üzletben sokszorosíttatta.

A Ferrari állítja, a shop alkalmazottja fogott gyanút a "szigorúan bizalmas" feliratú papírokat látva, értesítette a cég menedzsmentjét, akik figyelmeztették az olasz gárdát a furcsa iratokra. Különben Olaszországban rá sem jöttek volna a kémkedésre.

Még egy mclarenes tudhatott a dokumentumokról

Coughlan házában a Ferrari magánnyomozói valószínűleg megtalálták a 780 oldalt, a házkutatás engedélyezésére minden bizonyal a McLaren vezetői kényszerítették őt. Csapatfőnöke, Ron Dennis esküszik rá, a McLaren többi szakembere nem tudott kollégájuk magánakciójáról, a Ferrari-információkat nem használták föl.

A Ferrari beadványa nem is szól a McLaren ellen, ám említ még egy nevet, Jonathan Neale-t, aki az angol team menedzserigazgatója. "Neale tudott róla, hogy Coughlannél egy rivális gárda bizalmas információi vannak, de az nem tisztázott, hogy az ügy nyilvánosságra szivárgása előtt vagy után értesült erről."

A grandprix.com szűk egy hete azt állította, Neale figyelmeztette Coughlant, égesse el a papírokat, amíg nem késő. Neale ellen a Ferrari nem tett feljelentést, egyelőre.

Stepney mindent tagad

Olaszországban az angol polgári eljárással párhuzamosan hasonló procedúra folyik, az ottani gyanúsított, Nigel Stepney az egyik kulcsfigura. Ő jelenleg meghatározatlan helyen tartózkodik, de tagadja, hogy titkos információkat adott volna Coughlannek.

"Kategorikusan cáfolom, hogy bizalmas adatokat másoltam és adtam Mike Coughlannek" - nyilatkozta a hétvégén a Sunday Times-nak. Állítja, a Ferrari azért vadászik rá, hogy elhallgattassa, ugyanis tudja, "hol vannak a holttestek elásva", hiszen 1992 óta a csapatnál dolgozik.

Múlt pénteken bizonyosodott be, Stepney és Coughlan kapcsolatban állnak: a Honda istálló közölte, június 1-én csapatfőnöke, Nick Fry munkamegbeszélésen találkozott a két gyanúsítottal, akik állást szerettek volna a japán gárdánál.

A Honda-közleményben csúsztatások voltak

A Honda-közleményben az állt, Fry ezután értesítette a Ferrari és a McLaren vezetőit, ám néhány nappal később az autosport.com-nak adott interjújában a menedzser elárulta, nem azonnal, hanem csak egy jó hónappal később szólt a két rivális csapat képviselőjének, hogy találkozott egy-egy szakemberükkel, méghozzá egyszerre.

Stepney a Sunday Times-nak azt mondta, két mítingje volt Fryjal, először négyszemközt, még májusban, majd másodszor magával vitte Coughlant is, június 1-én. Fry az Autosportnak elismerte, így volt, bár előtte a Honda-közlemény nem említette a legelső megbeszélést.

Arra a kérdésre, hogy nem kellett volna-e azonnal értesítenie a Ferrarit és a McLarent, amikor a két emberük egyszerre ment hozzá, nemmel felelt: "hasonló tárgyalások vannak másokkal is, ezek mindkét irányból bizalmasak, és a csapat jócskán veszítene a megbízhatóságából, ha azonnal kiadna minden nevet, akivel kapcsolatba került".

Fry úgy érezte, nem kell lépnie

Az f1live.com megírta, a Ferraritól állítólag neheztelnek Fry-ra, de szerinte a kapcsolata, illetve a megítélése nem változott a rivális csapatfőnökök szemében.

Múlt kedden pattant ki, hogy a Ferrari kirúgta Stepney-t, és bírósági eljárást indíttat ellene, illetve a McLaren ezzel egy időben függesztette fel egy meg nem nevezett mérnökét, ám azonnal kiszivárgott, Coughlanről van szó. Fry még ekkor sem jelzett, csupán csütörtök este hívta föl Martin Whitmarsh-t, a McLaren egyik legfelsőbb menedzserét, hogy találkozott mindkettejükkel. Másnap jött csak a Honda-kömmüniké, és péntek este találkozott Jean Todttal és Ron Dennisszel Nick Fry.

A ferrarisok, illetve Coughlanék meghallgatása szerdán folytatódik, a halasztás oka, hogy a mérnök időt kért, hadd tájékozódjon ügyvédeivel az eset körülményeiről.