Másfajta időmérőt akarnak az F1-csapatok

2007.09.06. 13:23
Változhat az időmérő lebonyolítása 2008-ban, mert a Forma-1-es istállók ki akarják iktatni a jelenlegi, unalmas és környezetszennyező negyedórás üzemanyagfogyasztási periódust.

Változtatni akarnak az istállók a Forma-1 kvalifikációs rendszerén, mert az időmérő utolsó harmada környezetszennyező.

"Azt hiszem megoldást kell találnunk a benzinégető körökre, hiszen mindannyian a környezetvédelemre törekszünk" - nyilatkozta a Renault technikai igazgatója, Bob Bell az istálló honlapján.

Az edzés utolsó, húszperces részében a leggyorsabb tíz kocsi bő negyedórán át csak azért köröz, hogy ürítse a tankját, éles kör valójában csak egy van, az utolsó, általában már a tréning leintése után, a végső pillanatokban.

"Az üzemanyag égetés nem jó, csütörtökön épp arról tárgyalunk, hogyan szabadulhatnánk meg tőle" - árulta el két nappal az Olasz Nagydíj kezdete előtt Pat Symonds Renault-mérnök.

A menedzserek a környezetvédelemre hivatkoznak, ám az sem mellékes, hogy tizenöt percen át érdektelen a kvalifikáció, ami a televíziós közvetítések és a helyszíni nézők szempontjából sem kedvező.

Ha a tanácskozás eredményes lesz, a csapatok javasolnak valamilyen ötletet, ami hamarosan az FIA képviselői elé kerülhet jóváhagyásra. A változástatás 2008-tól léphet életbe.

A jelenlegi szabályok értelmében az utolsó harmadot annyi üzemanyaggal kezdik a kocsik, amennyivel a futamon rajtolnak, az időmérő végén az elfogyasztott mennyiséget visszatankolják.