Utolsó körös fordulat sem elképzelhetetlen

2007.10.19. 16:59
Bizonytalanul beszélnek a magyar F-1-es újságírók a vb kimeneteléről: a küzdelem olyan szoros, hogy bármi megtörténhet, körkérdésünkre nem is kaptunk egyértelmű választ.

Megjósolni is nehéz, ki nyeri meg vasárnap a Brazil GP-n a 2007-es Forma-1-es vb-t, mégis erre kértünk négy magyar újságírót. Nem melgelpő, kevés konkrét választ kaptunk, és még azok sem meggyőzőek.

A nagyobb esélyük a McLareneknek van, Lewis Hamilton 107, csapattársa, Fernando Alonso 103 ponttal indul, őket 100-zal követi a ferraris Kimi Raikkönen.

"Ha Räikkönen nyerne is, nem tudom elképzelni, hogy mind a két McLaren betlizzen a fináléban. Eddig még egy műszaki hibájuk sem volt, ráadásul Hamilton friss motorral állhat ki. Túl sok rajtuk kívülálló dolognak kell összejönnie ahhoz, hogy a Ferrari ünnepelhessen. Hamiltonon most nagyobb a nyomás, marad Alonso" - mondta Simon István, az Autó Magazin munkatársa és a Forma-1-es évkönyvek szerzője. Szavaiból azt vesszük ki, Alonso vb-címére tippel.

Räikkönen világbajnok lesz, ha

-nyer, és Alonso legfeljebb 3., illetve Hamilton legfeljebb 6. lesz (ha Hamilton 6., pontegyenlőség lesz kettejük között, és a győzelmek számítanak, amiben Räikkönen 6-4-gyel jobbnak bizonyul)
-második lesz, és Alonso legfeljebb 4. (ha Alonso 4., pontegyenlőség lesz kettejük között, és a győzelmek számítanak, amiben Räikkönen 5-4-gyel jobbnak bizonyul), illetve Hamilton legfeljebb 8. (ha Hamilton 8., pontegyenlőség lesz kettejük között, és a győzelmek számítanak, amiben Räikkönen 6-4-gyel jobbnak bizonyul; hármas holtverseny esetén is értelemszerűen Räikkönen a világbajnok)

Az a5.hu, az Autó-Motor és az F1 Racing szakírója, Farkas Péter viszont Raikkönen sikerét sem zárja ki: "Papíron Lewis Hamilton a (szinte) tuti befutó, de épp legutóbb, Sanghajban láttuk, hogy bármi megtörténhet. Mivel elképzelhetőnek tartom, hogy Hamilton és Alonso az egész éves belviszány betetőzéseként, egy kritikus pillanatban kilöki egymást, Kimi Räikkönennek is több esélye van a végső győzelemre, mint azt a pontállás alapján gondolnánk".

Farkas szerint Hamilton szereplését nehéz kiszámítani. "Az újoncnak csupán az lenne a dolga, hogy közvetlenül csapattársa mögött maradjon - ha ugyanis Alonso hátulról támadást indít, ezt vesztenivaló nélkül teszi, aminél nincs veszélyesebb. Ugyanakkor a defenzív taktika sem kockázatmentes, mert hajlandó kizökkenteni az embert a természetes ritmusából, és Kína után különben is kétséges, hogy Hamilton képes-e egyáltalán védekezésre játszani. Történjék azonban bármi, egy ilyen szezon után a végkifejlet csakis katartikus lehet."

Alonso világbajnok lesz, ha

-nyer, és Hamilton legfeljebb a 3. lesz (ha Hamilton 3. lesz, pontegyenlőség lesz kettejük között, és a győzelmek számítanak, amiben Alonso 5-4-gyel jobbnak bizonyul)
-második lesz, és Hamilton legfeljebb a 6.
-harmadik lesz, és Hamilton legfeljebb a 8., illetve nem Räikkönen nyeri meg a versenyt
-negyedik lesz, és Hamilton nem szerez pontot, illetve Räikkönen legfeljebb a 3.

"Még ha kivesszük a pakliból azokat a lapokat, amelyek a versenybírók vagy az FIA esetleges közbeavatkozási lehetőségeiről szólnak, akkor is bőségesen marad annyi taktikai vagy technikai hibára, időjárási problémára esély, hogy ne a papírforma szerint záruljon a vb - állítja Bethlen Tamás, az Autósport és Formula magazin főszerkesztője. - Nem szabad kihagyni a számításokból, hogy a józan ész szerint a legnagyobb esélye Hamiltonnak van, de az F-1-ben minden előfordulhat. Raikkönent támogatnám, akinek ugyan nagy a lemaradása, de a hazai pályán Massa sokat tehet csapattársáért."

A Nemzeti Sportos Izsányi Szabolcs szerint a McLarenek esélyesebbek az időmérőn, ám a futamon a Ferrari a jobb. De nem tagadja, lehet fordítva is, ezért nem is tippel, csak abban biztos: "minden adva van, hogy az elmúlt két évtized legdrámaibb futamát lássuk, még egy utolsó körös fordulat sem elképzelhetetlen".

Hamilton világbajnok lesz, ha

-az első vagy a második helyen végez
-harmadik vagy negyedik lesz, és nem Alonso nyer
-ötödik lesz, és nem Alonso nyer (ha Alonso 2., pontegyenlőség lesz kettejük között, 4-4 győzelmük, 5-5 második helyük, 3-3 harmadik helyük és 4-4 negyedik helyük miatt az ötödik helyek döntenek, amiben Hamilton lenne a jobb, 2-1-gyel)
-hatodik lesz, és nem Räikkönen nyer, illetve Alonso legfeljebb 3.
-hetedik lesz, és nem Räikkönen nyer, illetve Alonso legfeljebb 3. (ha Alonso 3., pontegyenlőség lesz kettejük között, 4-4 győzelmük miatt a második helyek döntenek, amiben Hamilton lenne a jobb, 5-4-gyel)
-nyolcadik lesz, és Räikkönen legfeljebb 3., illetve Alonso legfeljebb 4. (ha Alonso 4., pontegyenlőség lesz kettejük között, 4-4 győzelmük miatt a második helyek döntenek, amiben Hamilton lenne a jobb, 5-4-gyel)
-kiesik, és Räikkönen legfeljebb 3., illetve Alonso legfeljebb 5. (ha Alonso 5. lesz, pontegyenlőség lenne kettejük között, 4-4 győzelmük miatt a második helyek döntenek, amiben Hamilton lenne a jobb, 5-4-gyel)