Változik a Forma-1-es időmérő

2007.12.22. 19:03
A tizenhárom fős Forma-1-es Világtanács magyar tagja, Frank Tamás is arra szavazott: kevesebb ideje legyen az időmérő edzés befejező, harmadik szakaszában arra a pilótáknak, hogy megszerezzék a legjobb helyezéseket.

A Forma-1-es Világtanács döntése alapján jövőre a jelenlegitől eltérő időrendben rendezik a F1-es világbajnokság kvalifikációs edzéseit.

A 2008-as vb-n az eddigi háromszor negyedórás időmérő változik: az első szakasz az eddigi 15 helyett, húsz percig tart majd, a második továbbra is negyedórás lesz, míg a harmadik, az első tíz sorrendjét kialakító kvalifikáció 15 helyett, csak tíz perces lesz.

"A változtatás lényege az, hogy az utolsó harmad elejét a pilóták már csak arra használták, hogy égessék az üzemanyagot, és ezzel tették még könnyebbé, gyorsabbá a versenyautót" - mondta az MTI-nek Frank Tamás, a tizenhárom fős F1-es Világtanács magyar tagja, aki szintén a változtatás mellett voksolt.

A háromszor negyedórás kvalifikációt a 2005-ös világbajnokságon vezették be, addig kétszer egyórás időmérő edzést rendeztek.

Az utolsó tíz percre továbbra is tíz autó marad versenyben, nekik tehát legalább két "éles" körrel kevesebb lehetőségük marad arra, hogy jó eredményt érjenek el, és alighanem a pályán megnövekszik a forgalom. Azt azonban gyanítani lehet, hogy élvezetesebbek lesznek az időmérők.