Ferrari-McLaren öszvér az új Toyota

2008.01.10. 10:23
Bemutatta 2008-as Forma-1-es autóját csütörtökön a Toyota. A gépen a McLaren és a Ferrari vonásai fedezhetőek föl. A kocsi leleplezését a neten élőben közvetítették.

Élő netes közvetítéssel mutatta be a helyszínen lévő újságírók előtt a Toyota új Forma-1-es autóját csütörtök délelőtt. Az istálló kölni központjában ott voltak a gárda vezetői és pilótái, a japánoknál már rutinos Jarno Trulli, a melléje tavaly év végén szerződtetett Timo Glock és a tesztelő Kamui Kobayashi.

A TF108 nevű autó külsőre is sokat változott elődjéhez képest, bár forradalmi újítások nincsenek rajta. Felfedezhetőek a Ferrari és a McLaren vonásai, amolyan olasz-angol-japán öszvér.

Kamui Kobayashi, Jarno Trulli, TF 108 és Timo Glock

Saját újítás a hátsó kerekek előtti meglehetősen nagy szárnyrendszer, a szokatlanul kicsi oldaldobozok, illetve azok légterelőin elhelyezett visszapillantó tükrök. A fölső légbeömlő, a felniket borító tárcsák, illetve a motorburkolat formája a Ferrarira, az első, hídszerű szárny és az oldaldobozok nyílásai a McLarenre emlékeztetnek.

A kocsi tengelytávja hosszabb lehet, mint a 2007-esé, motorja természetesen Toyota V8.

Tadashi Yamashina csapatvezető még a bemutató előtt elmondta, 2010-ig kapott haladékot a legfelsőbb főnökeitől, hogy az istálló eredményt produkáljon. 2001 óta néhány dobogós helyen kívül többet nem tudtak elérni, az évek óta 300 millió eurónál is magasabb költségvetésből ennél többet kellene produkálniuk.

"Sokkal jobban kell szerepelnünk, mint tavaly" - erősítette meg a nagyobb elvárásokat John Howett, az istálló elnöke.

A TF108-at vasárnap próbálják ki, Jerezben.