Hamilton odajön, kérdezi, hogy csináltam

2008.08.02. 22:38
Heikki Kovalainen, a Vodafone McLaren Mercedes pilótája az idén túlélt egy nagy bukást, megszerezte első pole pozícióját, a Hungaroringen első győzelmére készül. A második helyről indul vasárnap. Interjú.

Tavaly a csapattársa, Lewis Hamilton győzött nálunk. Idén fekszik a McLarennek a Hungaroring?

Jók lehetünk, csak a nagy melegre kell felkészülnünk. Monaco hasonló ehhez a pályához, és ott is remekül ment minden, az egyetlen kérdőjel, hogy a szuperlágy gumikkal mire leszünk képesek.

Lehet itt olyan gyors, mint Silverstone-ban, ahol a legjobb rajthelyről indult?

Silverstone-ban megtaláltam a tökéletes egyensúlyát az autónak, és a gumik is remekül működtek. Ha száraz marad az idő, a versenyem is jól alakult volna, de végül esett, és ez Lewisnak kedvezett.

Megosztja vele az autó adatait, vagy a versenyhétvégéken megy a titkolózás?

Minden adatomat tudja, én meg az övéit, és hiszunk a másiknak. Tudom, hogy nem verne át, és ő is tudja, hogy nem tennék ilyet. Megbízunk egymásban. Nincs szükségünk segítségre az autó beállításához, de ha megbeszéljük a dolgokat, az csak segít a csapatnak. Ezzel is próbálunk javítani az autó teljesítményén.

Azaz komolyan gondolja, hogy első a csapat?

Csapatjátékos vagyok, gyerekkoromban fociztam és hokiztam, csak később jött az autóversenyzés. A természetem viszont nem változott, ezért jól érzem magam az istállóban, befogadott a McLaren, a Mercedes, a főnökeink és a főszponzor Vodafone is örült, hogy az istállóhoz érkeztem, mert látják, hogy nyitott vagyok, érdeklődő, és a közös célokat helyezem legelőrébb. Szerintem könnyű velem együtt dolgozni, és ez mindenkinek segítség.

De a versenyt csak egyikük nyerheti, az élről csak egy kocsi rajtolhat.

Ha legyőzöm Lewist, örülök, egészséges versengés van közöttünk. Olyankor mindig jön, és kérdezi, hogy csináltam, ha meg fordítva történik, én megyek hozzá érdeklődni. Persze nem örömmel, de a rivalizálás sosem megy át küzdelembe. Tudjuk, hogy mi a dolgunk, mindketten győzni akarunk.

Barcelonában ijesztő balesete volt, de nem hagyott ki egyetlen versenyt sem. Nagyon gyorsan visszaült a kocsiba. Hogyan sikerült?

A balesetem után visszamentem Finnországba, tetőtől talpig kivizsgáltak. Mindent megnéztek, amit csak lehetett, és mivel rendben találtak, jelentkeztem a következő versenyen. Megvizsgált az FIA is, minden rendben volt, így két hét múlva újra versenyeztem. Szerintem kintről a balesetem súlyosabbnak tűnt, akik látták, jobban megijedtek, mint én a kocsiban. Kicsit fájt a fejem, ennyi.

Kedvenc pályája van? Esetleg a Hungaroring?

Igazából mindegy. Nem foglalkozom túlzottan a pályákkal. Spa kivétel, azt különösen szeretem, de utána mindegy, hogy Monza vagy a Hungaroring. Technikás, munkás ez a pálya, sokat kell rajta dolgozni, de az nem baj.

A rajtszáma különleges, maga választotta?

A tavalyi büntetések miatt kapuk ezeket a magas számokat, nem is tudtam, hogy Michael Jordan és David Beckham is a 23-ast használja. Nem igazán követem őket, babonás sem vagyok, nem hiszem, hogy bármilyen előnyt is jelentene.

Gyerekkorában melyik F-1-pilótának szurkolt?

Nem volt nagy kedvencem régen, inkább a ralit szerettem. A Forma-1-et akkor kezdtem követni, amikor Mika Hakkinen bekerült a McLarenhez, ő igazi példakép volt.

A versenyt csak egyikük nyerheti

Budapesten másodszor jár Forma-1-es pilótaként, hogy tetszik a város?

Minden társam azt mondja, gyönyörű a város, de még sosem volt lehetőségem megnézni. Azt is hallottam, a lányok is nagyon szépek itt, de ez igazából nem érdekel, otthon barátnőm van, boldog vagyok vele.

Sőt, rokonok is vagyunk, a magyarok és a finnek. Erről tud?

Tudom, a nyelvünk hasonló, de egy szót se tudok magyarul, ami furcsa, mert mindenki azt mondja, ugyanúgy hangzik, ha beszélünk.

Vasárnap megszerzi első F1-győzelmét?

Arra törekszem, hogy minél jobban beállítsuk az autót, és vasárnap győzzek. Aztán hogy mi történik, meglátjuk.